Οι έρευνες για τον θάνατο 52 ανθρώπων στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις 27 Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο ξεκινούν σήμερα, με κύριο άξονα των ερωτημάτων εάν οι επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί.
Οι έρευνες θα είναι η πρώτη δημόσια εξέταση
των συνθηκών των εκρήξεων και των γεγονότων που σχετίζονται ευρύτερα με τούτες τις επιθέσεις. Οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζώντες επί μακρόν απαιτούσαν μία δημόσια έρευνα, θεωρώντας πως τα επίσημα συμπεράσματα ήταν ανεπαρκή, ανακριβή και παραπλανητικά. Οι έρευνες θα είναι η πρώτη δημόσια εξέταση
Τις αξιώσεις τους συδαύλιζαν οι μετέπειτα αποκαλύψεις πως δύο από τους τέσσερις Βρετανούς ισλαμιστές, που εκτέλεσαν τις επιθέσεις, είχαν εντοπισθεί από τους μηχανισμούς των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά δεν αξιολογήθηκαν ως απειλή.
Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι υπουργοί της τότε εργατικής κυβέρνησης είχαν υποστηρίξει πως οι τέσσερις δράστες (Μοχάμαντ Σιντικέ Χαν, 30 ετών, Σεχζάντ Τανουΐρ, 22, Χασίμπ Χουσάιν, 18 και Τζερμέν Λίντσεϊ, 19) ήταν άγνωστοι στις Αρχές και ήταν «καθαροί».
Μολαταύτα, η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα για ενδελεχέστερη έρευνα τονίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμαίρουν πως αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις για τους Τανουΐρ και Χαν και πως μία τέτοια έρευνα θα αποσυντόνιζε τις υπηρεσίας ασφαλείας σε μία στιγμή που το έθνος διέτρεχε κίνδυνο.
Πέρυσι, έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας συμπέρανε πως η κρατική υπηρεσία ΜΙ5 δεν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τις επιθέσεις, διότι δεν διέθετε υποδομή για να ερευνήσει κανονικά για τον εγκέφαλο του δικτύου Χαν, και πως τόσο αυτός όσο και ο Τανουΐντ δεν θεωρούνταν «βασικοί ύποπτοι».
Οι συνήγοροι και οι οικείοι των θυμάτων τονίζουν πως δύο είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν: μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο για να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους βρήκαν τον θάνατο και θα ήταν δυνατόν να αποτραπούν οι επιθέσεις;
Η επικεφαλής δικαστής Χέδερ Χάλετ έχει τονίσει πως οι έρευνες θα εξετάσουν τον ρόλο και τις πιθανές παραλείψεις της ΜΙ5 και της αστυνομίας.
Η αστυνομία έχει σταθερά τηρήσει τη γραμμή πως οι βομβιστές είχαν λάβει βοήθεια από πρόσωπα που διατηρούσαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο κανείς ύποπτος δεν έχει καταδικασθεί για συνενοχή και το περασμένο έτος τρεις άνδρες απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της συνέργειας.