Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

"Λόφοι" με ναρκωτικά στη ΓΑΔΑ...!

Ο διάδρομος έξω από τα γραφεία της Δίωξης Ναρκωτικών αναδίδει μια περίεργη, έντονη μυρωδιά. Πρόσφατα, αστυνομικοί μετέφεραν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας), 104 κιλά χασίς, μετά τη σύλληψη Αλβανού διακινητή στα διόδια Τραγάνας. Οι σάκοι με τα ναρκωτικά τοποθετήθηκαν στη μικρή αποθήκη (βρίσκεται ανάμεσα σε γραφεία) που χρησιμοποιείται για τη φύλαξη των ποσοτήτων που κατάσχονται μέχρι την
καύση τους στην Χαλυβουργική. Ίδια τύχη είχαν τα 45.000 βαρβιτουρικά χάπια «vulbegal» και «Hipnostedon» που εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα Ελλήνων, στην Αθήνα. Στην ίδια αποθήκη κατέληξαν και τρία κιλά κοκαΐνης που μετέφερε στις αποσκευές της 24χρονη που επέστρεφε από τη Βραζιλία στην Αθήνα και συνελήφθη στο «Ελ Βενιζέλος».
Οι κατασχεθείσες ποσότητες θα στέλνονταν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και έπειτα πίσω στη ΓΑΔΑ μέχρι να εκδοθεί η εισαγγελική εντολή για την καταστροφή τους. Η τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Ιούνιο, για ποσότητες που κατασχέθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου. Οσα ναρκωτικά εντοπίστηκαν έκτοτε από την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών συνέχιζαν να συγκεντρώνονται στην αποθήκη. Ελέγχονται, ζυγίζονται και, τέλος, σφραγίζονται (για λόγους ασφαλείας) από υπαλλήλους του χημείου μέχρι την καύση.
Το καλοκαίρι, η αποθήκευση των ναρκωτικών δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι κατασχέσεις χασίς –εξηγούν οι αστυνομικοί– παρουσιάζουν κάμψη καθώς τα... αποθέματα της σεζόν εξαντλούνται. Την περίοδο της συγκομιδής, όμως, όπως αυτή που διανύουμε, η κατάσταση διαφοροποιείται, όπως άλλωστε μαρτυρεί η οσμή στους διαδρόμους της υπηρεσίας.
Πέρυσι το καλοκαίρι, πάντως, ήταν διαφορετικά. «Εντοπίσαμε χασισοκαλλιέργεια στην Αττική και τότε χρειάστηκε να εκκενώσουμε τα κρατητήρια προκειμένου να στοιβάξουμε τα δενδρύλλια. Τα κλείσαμε σε κούτες για να μη μυρίζουν», λέει στην «Κ» αστυνομικός. Για την καύση των ναρκωτικών χρειάζεται βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Εκδίδεται κάθε 3 έως 6 μήνες, εκτός εάν συντρέχουν ειδικές συνθήκες και ζητηθεί με έγγραφο στον ανακριτή η επιτάχυνση της διαδικασίας. Συνέβη προ μηνών: «Κατασχέθηκε μεγάλο φορτίο με το ναρκωτικό φυτό Khat που χρησιμοποιούν Αφρικανοί. Το αφήσαμε κλειδωμένο στην αποθήκη μέχρι που σάπισε. Μέσω του εξαερισμού, τα γραφεία γέμισαν κοριούς», εξηγεί αστυνομικός. Στα πλέον επικαιροποιημένα στατιστικά της υποδιεύθυνσης φαίνεται ότι από την αρχή του έτους έχει κατασχεθεί πάνω από ένας τόνος χασίς ενώ το 2009 η ποσότητα ανήλθε σε 980 κιλά.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Δίωξης, η διακίνηση του χασίς ελέγχεται εξ ολοκλήρου από Αλβανούς, ενώ η ηρωίνη καταλήγει στην Ελλάδα από Τουρκία μέσω του «νότιου βαλκανικού άξονα», δηλαδή Σκοπίων, Κοσόβου, Αλβανίας. Το ίδιο η κοκαΐνη, αν και ποσότητες του ναρκωτικού «των πλουσίων» εισάγεται σε κοντέινερ ή με κούριερ από τη λατινική Αμερική μέσω κυρίως Ισπανίας.


Γιάννης Σουλιώτης


http://apolitistosteki.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...