Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Επτά νεκροί από την τοξική λάσπη

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών του χημικού δυστυχήματος στην δυτική Ουγγαρία, καθώς ανακαλύφθηκε το πτώμα ενός αγνοούμενου, ανακοίνωσε ο Τίμπορ Ντόμπσον, επικεφαλής των ουγγρικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Το θύμα εντοπίστηκε κοντά στο
Ντεβεσέρ από τα σωστικά συνεργεία, όχι μακριά από εκεί που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ώρες το έκτο πτώμα, σύμφωνα με τον κ. Ντόμπσον, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες άλλοι φέρουν σοβαρά τραύματα από την τοξική λάσπη.
Σύμφωνα με ούγγρους αξιωματούχους τα επίπεδα της μόλυνσης στο Δούναβη - κύριο ποταμό της Ευρώπης - έχουν μειωθεί και δεν απειλούνται άλλα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών το νερό είναι ασφαλές ενώ και η τροφική αλυσίδα θεωρείται ότι δεν έχει επηρεαστεί.
Η οικολογική οργάνωση WWF έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι η διαρροή είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Δείχνει λωρίδες κόκκινης λάσπης έξω από το εργοστάσιο αλουμινίου. "Υπάρχουν σημάδια ότι η διαρροή είχε ξεκινήσει τότε και ότι θα μπορούσε να είχε σταματήσει αν είχαν ληφθεί μέτρα" δήλωσε εκπρόσωπος του WWF.
Από την πλευρά της η σλοβακική Greenpeace προειδοποίησε για τον κίνδυνο μελλοντικής σοβαρής μόλυνσης των υδάτων του Δούναβη - του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού στην Ευρώπη - μεταξύ των δύο χωρών. "Είναι σαφές ότι η μόλυνση θα επεκταθεί", δήλωσε η Κατερίνα Βεντούσοβα, εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές συλλέγουν δείγματα από τα νερά του Δούναβη και έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατέψουν το τμήμα του ποταμού που διασχίζει τη Σερβία.
Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι η Σερβία καταβάλει κάθε προσπάθεια να προστατέψει το σερβικό τμήμα του ποταμού ώστε, να περιοριστεί η ρύπανση των υδάτων και πρόσθεσε ότι θα έχει συνομιλίες με Ούγγρους και Κροάτες αξιωματούχους σχετικά με το ζήτημα.


www.nooz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...