Ένας άγνωστος, κυριολεκτικά, κόσμος υπάρχει στα βάθη των υδάτων, γεμάτος μυστικά και εκπλήξεις όπως διαφαίνεται και σε έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε επίσημα τη Δευτέρα 04/10 στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, ''απογραφή'' της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής εκτός από τα περίπου 250.000 θαλάσσια είδη που είναι πια γνωστά, τουλάχιστον
750.000 δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα!
Ειδικότερα όσον αφορά τα ψάρια, που αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα των οργανισμών των θαλασσών, μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 16.764 είδη, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 5.000 ακόμα.
Ακόμα, το αξιοσημείωτο είναι ότι τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών των ωκεανών, αποτελούν οι διάφοροι μικροοργανισμοί και τα μικρόβια, τα οποία καλύπτουν το 90% του συνολικού βάρους της θαλάσσιας ζωής.
Η παγκόσμια απογραφή θαλάσσιας ζωής, ανακάλυψε συνολικά περισσότερα από 6.000 νέα είδη και με αυτόν τον τρόπο προέκυψε μια καλύτερη εικόνα για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών.
Η μελέτη, που κράτησε δέκα χρόνια, κόστισε 470 εκατ. ευρώ και απασχόλησε πάνω από 2.700 επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν περισσότερες από 540 αποστολές και πέρασαν γύρω στις 9.000 μέρες στις θάλασσες του πλανήτη μας.
Σχετικά με τα είδη που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, ανά γεωγραφική περιοχή το ποσοστό έχει ως εξής: Ευρώπη 10%, βάθη Μεσογείου Θάλασσας75%, Ν.Αφρική 38%, Ανταρκτική 39 - 58%, Ιαπωνία 80%, Αυστραλία 80%.
Η Μεσόγειος λοιπόν, παρά την εύκολη πρόσβασή της, παραμένει μία από τις πιο ανεξερεύνητες θάλασσες.