Το μόνο από τα βραβεία που δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του Σουηδού Φιλάνθρωπου Άλφρεντ Νόμπελ είναι αυτό που δεν έχει ακόμα απονεμηθεί και για το οποίο φέτος ο ανταγωνισμός είναι σκληρός με ασυνήθιστα μεγάλο κατάλογο υποψηφίων.
Με την ανακοίνωση του τελευταίου βραβείου, του Νόμπελ Οικονομίας, σήμερα το μεσημέρι, ολοκληρώνεται...
η φετινή απονομή. Το βραβείο δίνεται από το 1969, χρηματοδοτείται από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, τον νικητή αποφασίζει επιτροπή, όπως και τα άλλα βραβεία, και συνοδεύεται από το ποσό του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.
Οι Αμερικανοί που φέτος τιμήθηκαν μόνο με το Νομπέλ Χημείας, έχοντας κερδίσει τα λιγότερα βραβεία από το 1991, θεωρούνται για μια ακόμα φορά φαβορί για το Νομπέλ Οικονομίας.
Το αμερικανικό δίδυμο Ρίτσαρντ Θέιλερ και Ρόμπερτ Σίλερ, θεωρητικοί των «οικονομικών της συμπεριφοράς», όπως επίσης και οι συμπατριώτες τους Μάρτιν Βάιτζμαν και Ουίλιαμ Νορντχάους, ειδικοί στις οικονομικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύ πιθανό να τιμηθούν με το βραβείο.
Ο Γιουτζίν Φάμα, «αιώνιο φαβορί» από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, μπορεί να είδε το άστρο του να τρεμοπαίζει λόγω της κρίσης, όμως παραμένει ένα από τα σημαντικά ονόματα στην οικονομική θεωρία.
Άλλοι Αμερικανοί που είναι έτοιμοι να διαδεχθούν του συμπατριώτες τους είναι οι ειδικοί σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης Πολ Ρόμερ, Ντέιλ Γιοργκσον και Ρόμπερτ Μπάρο, ο στατιστικολόγος Λαρς Χάνσεν και ο ειδικός σε θέματα εργασίας Κέβιν Μέρφι.
Αν η επιτροπή θελήσει να «κοιτάξει» και εκτός ΗΠΑ, ο Γάλλος Ζαν Τιρόλ, ο Αυστριακός Ερνστ Φεχρ, ακόμα και ο Ιταλός Αλμπέρτο Αλεζίνα και το δίδυμο Νομπουχίρο Κογιουάτι (Ιαπωνία) και Τζον Μουρ (Βρετανία) μπορεί να θεωρηθούν ισχυρά αουτσάιντερ.
Newsbeast.gr