Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Πάρτι πολυεθνικών στην Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια είναι και πάλι η χώρα μας σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου που συνέκρινε τιμές βασικών προϊόντων που απαρτίζουν το "καλάθι της νοικοκυράς", στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. σε 72 είδη ευρείας κατανάλωσης που εμπορεύονται ελληνικές και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της
έρευνας, όπου οι τιμοληψίες έγιναν τον Ιούλιο σε 6 χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Σλοβενία, Κύπρο και Ελλάδα), η αισχροκέρδεια ανθεί στην χώρα μας με τους καταναλωτές να μη αντέχουν άλλο τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Σύμφωνα με τη "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 19 προϊόντα πωλούνται πιο ακριβά στην Ελλάδα, ενώ 19 διατίθενται στη ελληνική αγορά στην 2η υψηλότερη τιμή και 12 στην 3η πιο ακριβή.
Ειδικότερα, τσουχτερά είναι τα είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το γάλα σε σκόνη για τα παιδιά πωλείται έναντι 15,35 ευρώ στη χώρα μας ενώ στην Ισπανία μόλις 8,15 ευρώ.
Ακόμη, είναι αδιανόητο ότι το μοσχάρι σε τυποποιημένη συσκευασία πωλείται στην Ελλάδα σε τιμή έως και κατά 211% υψηλότερη από ό,τι σε άλλα κράτη της Ε.Ε., ενώ συγκεκριμένο χαρτί κουζίνας, μαργαρίνη αλλά και σαμπουάν είναι ακριβότερα κατά 144%.
Όπως είναι φυσικό η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή των καταναλωτών, καθώς το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα και αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς δεν φαίνεται ούτε να ανακόπτεται στο μέλλον αλλά ούτε και να ελέγχεται από το οικονομικό επιτελείο.
Ωστόσο, σε χαμηλότερες τιμές πωλούνται στην Ελλάδα τα οπωροκηπευτικά, η ζάχαρη, ο καφές και ελάχιστα τυποποιημένα προϊόντα.
Μάλιστα πολλές είναι οι πολυεθνικές που για να αποφύγουν τον υψηλό φορολογικό συντελεστή της χώρας μας πουλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα μέσω της θυγατρικής τους στην Ευρώπη στη θυγατρική της χώρας μας.
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχουν παραγγείλει από τον Ιούνιο και δεύτερη έρευνα, που αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Έτσι, θα εξετάσουν τις διαφορές στις τιμές από κράτος σε κράτος σε προϊόντα 40 συγκεκριμένων πολυεθνικών και άλλων επιχειρήσεων που εξάγουν στο εξωτερικό ώστε να δουν τις περιπτώσεις όπου παραβιάζεται ο ανταγωνισμός με σκοπό να λάβουν μέτρα και να πιέσουν για πτώση των τιμών δίνοντας μια ανάσα στους Έλληνες καταναλωτές.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...