Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Παραίτηση βόμβα Καπράλου από το Χ.Α

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σπύρος Καπράλος, στις εγκαταστάσεις της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε την παραίτησή του από το τιμόνι του Χρηματιστηρίου και τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ.
Να σημειωθεί πως
η θητεία του Σπύρου Καπράλου έληγε στις 25 Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες του προτάθηκε μείωση μισθού κατά 50%, κάτι που δεν αποδέχτηκε ο Σπύρος Καπράλος.
Ο Σπύρος Καπράλος θεωρείται εκ των επιτυχημένων προέδρων του Χρηματιστηρίου και από το 2004 συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση της εξωστρέφειας του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην αύξηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της ΕλληνικάΧρηματιστήρια ΑΕ, στη λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ το 2007 έφερε εις πέρας με επιτυχία και τη μετεγκατάσταση του χρηματιστηρίου στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του.
Στα θετικά της θητείας του Σπύρου Καπράλου συγκαταλέγονται ο νέος Κανονισμός λειτουργίας του ΧΑ, η συμφωνία για την λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας συναλλαγών μεταξύ του ΧΑ και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.
Επίσης, η συμμετοχή του Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Link Up Markets, η εισαγωγή στο ΧΑΑ Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΕΤF), η κατάρτιση κοινού Δείκτη Ελλάδας - Τουρκίας (GT-30), αλλά και η αδιάλειπτη λειτουργία του Χρηματιστηρίου την ημέρα της βομβιστικής επίθεσης (2009), γεγονός που προσέδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην ελληνική αγορά.
Όταν ιδιωτικοποιήθηκε η ΕΧΑΕ, πριν από περίπου 8 χρόνια, η ελληνική αγορά ήταν σε ανυποληψία, έχοντας υποστεί σημαντικό πλήγμα από την κατάρρευση του 1999. Εκείνη την περίοδο οι ξένοι επενδυτές κατείχαν περίπου το 25% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.
Στις μέρες μας, παρά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και πραγματοποιούν περίπου το 55% των καθημερινών συναλλαγών.
Η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Σπύρου Καπράλου σχετίζεται με το γεγονός ότι εν μέσω διαφόρων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε στις αναπτυγμένες αγορές στην αξιολόγηση του οίκου FTSE.
Να σημειωθεί τέλος πως ο Σπύρος Καπράλος είναι από το 2008 Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE).


www.cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...