Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Έσπασαν και έκαψαν για τους gay

Εθνικιστές, χούλιγκαν, και σκίνχεντ έκαναν άνω κάτω το Βελιγράδι, σήμερα κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Η πρωτεύουσα της Σερβίας θύμιζε πεδίο μάχης καθώς οι...
αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία με πέτρες, μπουκάλια, τούβλα και μολότοφ.
Τουλάχιστον 5000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός για να περιφρουρήσουν την πορεία αλλά οι αντιδιαδηλωτές κατάφεραν να σπείρουν τον πανικό.
Ομάδα νεαρών ακροδεξιών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS) με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο του κτιρίου. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και έτσι δεν επεκτάθηκε στους επάνω ορόφους όπου βρισκόταν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι του Κόμματος.
Επιθέσεις δέχθηκαν και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος(LDP)
Όπως αναφέρει το BBC τουλάχιστον πενήντα άτομα τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι αστυνομικοί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά. Παρ’ όλα αυτά η αστυνομία κατάφερε να κάνει δεκάδες προσαγωγές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα πέρσι η πορεία του Γκέι Πράιντ είχε ακυρωθεί για το φόβο επιθέσεων.
Οι αντιδιαδηλωτές φωνάζοντας μεταξύ άλλων «θάνατος στους ομοφυλόφιλους» συγκρουστήκαν με την αστυνομία η οποία απάντησε με δακρυγόνα.
Πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν και τουλάχιστον ένα όχημα της αστυνομίας κάηκε.
Η Πορεία Υπερηφάνειας ξεκίνησε στις 11 τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα με πάρτι που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό πάρκο της πόλης. Εκατοντάδες άτομα, γκέι, λεσβίες αλλά και υποστηρικτές, όπως πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών διαδήλωσαν κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Στην Πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Athens Pride.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...