Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

H «αρρώστια» του Άγιου Παντελεήμονα

του Μόδεστου Σιώτου
Πριν από λίγες μέρες, «αγανακτισμένοι κάτοικοι» του Αγίου Παντελεήμονα επιτέθηκαν με γιαούρτια, αυγά και πέτρες στον ΑΛ. Αλαβάνο, την Ε. Πορτάλιου και τις συνοδείες τους. Μάλιστα, οι «κάτοικοι» έσπασαν και τα...
δόντια μιας κοπέλας. Η είδηση είναι πιο σημαντική απ' όσο πιστεύετε. Και εξηγώ γιατί.
Η ελληνική κοινωνία πλέον κινείται στα... άκρα και το φάντασμα του φασισμού αποκτά σάρκα και οστά. Δεν διαφωνώ ότι υπάρχει εγκληματικότητα στον Άγ. Παντελεήμονα. Όπου υπάρχει φτώχεια, θα υπάρχει και εγκληματικότητα, αυτά τα δύο πάνε μαζί. Εγκληματικότητα, όμως, υπάρχει σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας. Μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, βλέπουμε νεοναζιστικές οργανώσεις να περιπολούν στους δρόμους και να «νομοθετούν» στην πράξη. Εκμεταλλευόμενοι το φόβο των «νοικοκυραίων» και την απουσία της αστυνομίας, οι ακροδεξιοί αυτοανακηρύχθηκαν προστάτες των κατοίκων και πήραν το νόμο στα χέρια τους. Στόχος, οι μετανάστες. Γενικώς και ανεξαιρέτως. Δεν έχει σημασία ούτε η ηλικία, ούτε το φύλο, ούτε τίποτα άλλο. Δεκατετράχρονα κοριτσάκια που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και μπορεί να μην ξέρουν άλλη γλώσσα πέραν των ελληνικών, δέχονται επιθέσεις. Το ίδιο και οι μητέρες τους. Θυμίζει τη Γερμανία του Χίτλερ και όχι μία χώρα της Ε.Ε τον 21ο αιώνα.
Ένας αριθμός κατοίκων της περιοχής επικροτεί αυτές τις ομάδες και τις ενέργειες τους. Πρόκειται για πολίτες που πιθανότατα δεν είχαν στο παρελθόν καμία σχέση με την ακροδεξιά. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Ο φασισμός τούς κερδίζει και οι ίδιοι πιθανώς να μην το γνωρίζουν. Ευτυχώς, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Πολίτες που αναγνωρίζουν ότι η εγκληματικότητα οφείλεται στη φτώχεια και ότι η γειτονιά κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των νεοναζί. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Και μπορούν να φτάσουν και εκείνοι στα άκρα.
Ο Αλαβάνος και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κυβερνώντες είναι, ούτε υπεύθυνοι για κάτι. Η επίθεση που δέχθηκαν είναι πολιτική και έχει να κάνει με τη στήριξη που προσφέρουν στους μετανάστες. Τα περί «αγανακτισμένων πολιτών» είναι βερεσέ, από τη στιγμή που πετάχτηκαν φέιγ βολάν της Χρυσής Αυγής την ώρα που έφευγαν τα γιαούρτια. Όσον αφορά την Πολιτεία, ή παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις ή παίρνει στρατόπεδο. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ποιο στρατόπεδο.
Μην αγνοήσετε αυτά τα περιστατικά. Είναι τόσο σημαντικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το φαινόμενο να βγει εκτός του Αγίου Παντελεήμονα. Και αν βγει, θα εξαπλωθεί παντού, σαν λοιμώδες νόσημα.


protagon.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...