Το Διαδίκτυο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να "βοηθήσετε" την επιχείρηση σας, να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας, να παίξετε παιχνίδια και να μοιραστείτε όλων των ειδών τις πληροφορίες.
Ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για τα παιδιά, αφού έχει πολλούς "τύπους" που ψάχνουν νεαρά άτομα για
διάφορα ανώμαλα πράγματα (βλέπε παιδόφιλους , βιαστές κτλ ).
Κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή εγκαθιστώντας συγκεκριμένα προγράμματα γονικού ελέγχου ή / και λογισμικού παρακολούθησης που θα φιλτράρει, θα ελέγχει, παρακολουθεί και θα περιορίζει τους ιστότοπους που επισκεφτονται τα παιδιά στο Διαδίκτυο. Εδώ θα σας δώσω το "ερέθισμα" και κάποιες αρχικές πληροφορίες για αυτά τα προγράμματα. Το τι θα επιλέξετε να κάνετε εσείς εξαρτάται από .... εσάς.
1. Κάντε μια έρευνα:
Επισκεφτείτε σελίδες με ελεύθερο λογισμικό όπως το Download.com ή το tucows.com
Πληκτρολογήστε "Parental Control Software ή Net Monitor" ...
Διαβάστε τί λένε οι συντάκτες για τα λογισμικά και τί οι χρήστες, οι οποίοι έχουν κατεβάσει το λογισμικό. Τα σχόλια πάντα είναι πολύτιμα!
2. Διαλέξτε / Συγκρίνετε:
Επιλέξτε το λογισμικό που πληροί τις προδιαγραφές σας. Για παράδειγμα, θέλετε το λογισμικό να μπλοκάρει Sites που θα διαλέξετε εσείς, να παρακολουθεί, να καταγράφει τι πατιέται στο πληκτρολόγιο, να αποθηκεύονται εικόνες των Sites που επισκέπτεται ή να μπλοκάρει όλους τους δικτυακούς τόπους για ενήλικες; Πάλι αυτό εξαρτάται απο εσάς καθότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιου είδους προγραμμάτων! Σιγουρα θα βρείτε κάτι που σας ταιριάζει.
3. "Κατεβάστε" και εγκαταστήστε:
Τώρα που το πρόγραμμα γονικού ελέγχου ή λογισμικού Παρακολούθησης είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το παιδί μπορεί να μην 100%, αλλά σίγουρα πιο πολύ από όταν δεν υπάρχει κάποιου τέτοιου είδους λογισμικού στον υπολογιστή σας. Ακόμα και το πιο έξυπνο μικρό παιδί δεν θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει το λογισμικό και να το απενεργοποιήσει.
4. Παρακολουθήστε:
Μην επαναπαύεστε! Έτσι και αλλιώς δεν το εγκαταστήσατε το λογισμικό για να "κάθεται" απλά και να υπάρχει στον υπολογιστή σας. Να ελέγχετε τις αναφορές του προγράμματος ανά μία ή δύο μέρες. Ίσως όλα να είναι εντάξει, ίσως όμως και όχι.
Αυτά απο μένα στο τομέα των προγραμμάτων. Μπορείτε να κάνετε και μια κουβέντα με το παιδί σας εξηγώντας τους κινδύνους που υπάρχουν στο Internet. Σε περίπτωση που καταλάβουμε ότι κάτι δεν "πάει καλά" στις διαδικτυακές συζητήσεις ή Mail των παιδιών μας, τότε καλό θα ήταν να το τσεκάρουμε και να αναφέρουμε το περιστατικό στο ειδικό σώμα τις αστυνομίας (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και αυτοί θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Μπορεί το Internet με αυτές τις απλές κινήσεις να μην γίνει το ασφαλέστερο μέρος του κόσμου, αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή για να εξαλειφθούν τα "κακά φαινόμενά" του.
Δρ. Φίλιππος για το ClopYPastE blog
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - gadget-akia.blogspot.com