Στο θέμα της συναίνεσης για την οικονομία, ζήτημα που έθιξε και ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τον β' γύρο των εκλογών, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες διαδικασίες και πλαίσιο.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Γ.Πεταλωτής ρωτήθηκε με ποιες προτάσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα...
εξασφαλίσει ο κ. Παπανδρέου τη συναίνεση:
«Όταν αρχίσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του προσκλητηρίου για την εθνική συνεννόηση και συναίνεση, θα υπάρχει και κάποιο πλαίσιο».
Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξει Εξεταστική για την Οικονομία, ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη συναίνεση και τη συνεννόηση, με την ατιμωρησία και τον συμψηφισμό».
Σημείωσε δε πως «όταν υπάρχει το προσκλητήριο για να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει με καθαρούς όρους και με το βλέμμα στραμμένο στον ελληνικό λαό να κάνουμε πράξη αυτά που θεωρητικά όλοι μας διακηρύττουμε».
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε μία υποθετική ερώτηση, για κάτι που φέρεται να επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου.
Υπενθύμισε πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν πως θα στηρίξει τα όποια μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση, όχι, όμως, νέα σκληρά μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά.
Tην πρόταση του πρωθυπουργού περί συναίνεσης στην οικονομία εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «είναι μέσα στα πλάνα του πρωθυπουργού, να μιλήσει με τους αρχηγούς και να τους πει ακριβώς πού είναι η κατάσταση στα οικονομικά».
Θέλουμε τη συναίνεση, χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά με κανέναν τρόπο δεν θέλουμε να επαναληφθούν πράγματα που έγιναν στο παρελθόν και τα καταδικάσαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χυτήρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Flash».
Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην Εξεταστική για την οικονομία, ο κ. Χυτήρης είπε:
«Λέω ότι θα γίνουν οι συζητήσεις αυτές του πρωθυπουργού, χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά θα έπρεπε, τουλάχιστον πολιτικά από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας να υπάρχουν κάποιες καταδικαστικές δηλώσεις έστω. Ούτε και αυτό εμείς δεν είδαμε.»
Από την άλλη πλευρά ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, υπογράμμισε:
«Τι σημαίνει συναίνεση; Όταν επιθυμείς τη συναίνεση και έχεις τη μοναδική προνομία η Αξιωματική Αντιπολίτευση να σου λέει 'έλα να συνεννοηθούμε στα μείζονα και σημαντικά' και εσύ της απαντάς με Εξεταστικές για οτιδήποτε πετάει και κινείται, μόνο συναίνεση δεν θέλεις.»
Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκτίμησε ότι απέτυχε η αντιμνημονική στρατηγική της ΝΔ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην Εξεταστική.
Πιστεύω -είπε η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας επίσης στον «Flash»- ότι ο κ. Παπανδρέου αυτό που είπε χθες, αλλά πολύ πιο σαφώς και με πολύ περισσότερο θάρρος, έπρεπε να το είχε πει πολύ νωρίτερα.
» Κατά τη γνώμη μου αυτό το οποίο θα κάνει ο κ. Παπανδρέου τώρα είναι να σταματήσει την Εξεταστική για την οικονομία και καλά θα κάνει, γιατί ήταν από τα πολύ μεγάλα λάθη, κατά τη γνώμη μου, του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημιουργεί και πολύ περισσότερες εντάσεις. Και οφείλει να καλέσει τους αρχηγούς σε μία συνεννόηση για να υπάρξει ένα μίνιμουμ τουλάχιστον εθνικής συνεννόησης για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.»
Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, διαφώνησε λέγοντας:
«Εάν η συναίνεση στην οποία αναφέρεται η Νέα Δημοκρατία σημαίνει καταστροφή κάθε θεσμικής λειτουργίας που μάλιστα έχει σχέση και με τον έλεγχο, τον πολιτικό έλεγχο και αργότερα ίσως και τον δικαστικό, πράξεων που ζημίωσαν το δημόσιο αγαθό, το δημόσιο συμφέρον, τότε αυτή είναι μία επικίνδυνη συναίνεση. Διότι στην προβολή της στην ελληνική κοινωνία αποδυναμώνεται απολύτως και όχι μόνο αποδυναμώνεται, τροφοδοτεί και την απαξίωση η οποία ήδη υπάρχει από τους πολίτες προς την πολιτική».
Newsroom ΔΟΛ