Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

«Σταθερότητα ή περιπέτειες» το δίλημμα Παπανδρέου με φόντο πρόωρες εκλογές

«Δεν μπλοφάρω, δεν φυγομαχώ» δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα ένα 24ωρο πριν στηθούν οι κρίσιμες κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «μπροστά με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με...
περιπέτειες», ξεκαθαρίζοντας ότι εάν το αποτέλεσμα συνιστά αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο βήμα είναι πρόωρες εκλογές σύντομα.


Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του θα είναι το εάν κινδυνεύει η πορεία σταθερότητας της χώρας. Καταγγέλλει την αντιπολίτευση για δημαγωγία και λαϊκισμό, και εξαπολύει επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, απαντώντας με σκληρό τρόπο στις κατηγορίες ότι ετοιμάζει την έξοδό του από τη διακυβέρνηση της χώρας.


Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «δεν φυγομαχεί, δεν δραπετεύει από τα προβλήματα, ούτε λιποτακτεί» όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Σημειώνει ότι «δεν μπλοφάρει, αλλά ούτε και είναι οι εκλογές η πρώτη του επιλογή», επαναλαμβάνοντας ότι μοναδικό κριτήριο είναι η σταθερότητα της χώρας και καθιστώντας σαφές όλα θα εξαρτηθούν από το μήνυμα της κάλπης, ιδιαίτερα την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Ερωτηθείς γιατί μία αυτοδιοικητική ψήφος που θα έκρινε τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος με βάση τον «Καλλικράτη» κατέληξε να κρίνει το μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός επισήμανε οι αλλαγές στο κράτος και τα πρόσωπα που θα τις υπηρετήσουν θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο, όμως αναφέρει ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως η ΝΔ, είχαν άλλους στόχους.


«Χωρίς ίχνος ενδοιασμού θεώρησαν, εδώ και μήνες, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μία καλή ευκαιρία να λαβώσουν την εθνική μας προσπάθεια. Να υπερθεματίσουν σε λαϊκισμό, να διαγκωνιστούν σε δημαγωγία» αναφέρει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι το κομματικό ταμείο το βράδυ των εκλογών».


«Το μόνο που τους νοιάζει είναι να πουν το βράδυ των εκλογών ότι ηττήθηκε το ΠΑΣΟΚ, άρα τελικά ότι ηττήθηκε η προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το μεγάλο αδιέξοδο. Και ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη νομιμοποίηση της συνέχισης της πολιτικής της» σημειώνει.


Και θέτει το διακύβευμα το αυτοδιοικητικών εκλογών: «Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση για την πορεία της χώρας: μπροστά με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες;».


Θα ακούσουμε όλοι το σφυγμό των Ελλήνων πολιτών, στη δημοκρατία εάν υπάρχει αδιέξοδο, ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός που αποφασίζει για την πορεία τη χώρας, σημειώνει μιλώντας στα Νέα ο πρωθυπουργός.


Για το Μνημόνιο ο Γ.Παπανδρέου τονίζει ότι ήταν αναγκαίο για να αιμοδοτήσουμε την οικονομία που είχε φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Όσοι δείχνουν το Μνημόνιο ως την αιτία των δεινών που περνάμε σήμερα, ως την πηγή του κακού για όσα ζούμε, απλώς υποκρίνονται και δημαγωγούν» αναφέρει.


«Ποιος λογικός πολίτης θέλει η χώρα μας να έχει εξαρτήσεις και να χρειάζεται Μνημόνια; Πρώτος εγώ θεωρώ απαράδεκτο ότι η χώρα έφτασε εκεί. Και το Μνημόνιο θα το είχαμε αποφύγει αν δεν είχε προηγηθεί η καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ ή αν αυτή είχε επιδείξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και είχε προκηρύξει νωρίτερα εκλογές» συνεχίζει ο πρωθυπουργός.


Ερωτηθείς για τη θέση Σαμαρά ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ο κ. Παπανδρέου επιτίθεται στον αρχηγό της ΝΔ, λέγοντας ότι διαρκώς αυτοαναιρείται και χαρακτηρίζοντας «μνημείο πολιτικού κυνισμού να παριστάνεις τον αδιάλλακτο, να κάνεις καθημερινά πύρινες δηλώσεις κατά της κυβέρνησης [...] και την ίδια ώρα να αφήνεις να εννοηθεί ότι θα μπορούσες να ξεχάσεις τους λεονταρισμούς με αντάλλαγμα μια κυβερνητική καρέκλα».


«Αλλά τι να πει κανείς για κάποιον που διατείνεται ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ένα χρόνο;» αναφέρει.


Όσο για την Αριστερά, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι «λέει ακριβώς τα ίδια» με τη Νέα Δημοκρατία.


«Τους ακούμε και δεν μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε τόσο πολύ που έχει ταυτιστεί ο λόγος τους. Και αυτό είναι κρίμα για τη χώρα, αυτή η ταύτιση με τον λαϊκισμό της ΝΔ, είναι κρίμα για τη διαδρομή και για την ιστορική προσφορά της Αριστεράς στη χώρα» λέει ο Γ.Παπανδρέου.
Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...