Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τρεις στο Δικαστικό Συμβούλιο

Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ. που είχαν αρχικά προταθεί, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για τους...
Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, (πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πέτρο Δούκα (πρώην υφυπουργό Οικονομικών), οι οποίοι παραπέμπονται μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και όχι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την δήθεν κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, για τα οποία είχε επίσης προταθεί η παραπομπή τους.
Οι άλλοι δύο πρώην υπουργοί, οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης (κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος) και Θ. Ρουσόπουλος (κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου) δεν παραπέμπονται στο δικαστικό συμβούλιο.
Αποχώρηση ΝΔ-ΛΑΟΣ
Την αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής, επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών της, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, "μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού. Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο".
Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) επικεντρώθηκε στην «παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, τα πρόσωπα των οποίων είναι ιερά».
"Σηκώθηκε κατηγορούμενος (σ.σ. πρόκειται για τον Α. Κοντό), που πρόβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το δικαίωμά του να ακουστεί από τον δικαστή του. Υπήρξαν κατηγορίες που προστέθηκαν στο πόρισμα της Προανακριτικής στο τέλος, εκ μέρους της πλειοψηφίας, επί αδικημάτων για τα οποία δεν εξετάστηκαν οι κατηγορούμενοι. Περίμενα κάποια τοποθέτηση για τις καταγγελίες αυτές. Σιγή. Περιμένω από τους συναδέλφους που λένε ότι δεν εξαντλήθηκε το αξιόποινο, να μας πουν γιατί δεν πρέπει να αποφασίσουμε εμείς. Δεν είπαν κουβέντα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει η απάντηση ότι «θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο»; Εμείς δεν πρέπει να τοποθετηθούμε;»
«Μετά ταύτα, η διαδικασία δεν είναι απροκατάληπτη, αμερόληπτη, σαφής, που να διασφαλίζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα εκείνων που αποφασίζουμε να κρίνουμε. Είναι διαδικασία απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο κος Βορίδης δηλώνοντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την συνεδρίαση.
Επιστολή Ρουσόπουλου
Κατά την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής (που εκφράζει τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με σύντομη επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, "αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία".
Ενστάσεις ΝΔ για επιστολικές ψήφους
Σε μείζον ζήτημα επεχείρησε να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία, την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί ως έγκυρες, τις ψήφους δι’ επιστολής, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και βουλευτών που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή.
Παρότι αρχικώς η Ολομέλεια είχε δεχθεί ομόφωνα την πρόταση του κου Πετσάλνικου, στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η εκδοχή αυτή, επί τη βάσει πως η Βουλή, "σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν; Δεν καταλαβαίνουμε πως αν ψηφίζουμε τίθεται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας;".
"Εισάγουμε καινά δαιμόνια για το μέλλον!" προειδοποίησε ο κος Παυλόπουλος και αντίστοιχη παρέμβαση, πραγματοποίησε αργότερα και ο Δ. Σιούφας. Με την άποψη του Π. Παυλόπουλου συντάχθηκε επίσης ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), κατηγορώντας την πλειοψηφία πως θεμελιώνει τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί παραβιάζει βασικό δικαίωμα των κατηγορουμένων να ακουστούν. Άλλο τόσο και η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση και αναθεώρηση της διαδικασίας.
Παρών δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής, αναγνωρίζοντας την ουσία των ενστάσεων, αλλά παρατηρώντας από την άλλη, πως στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βουλευτές χωρίς καν να ακούσουν τίποτα, έρχονται και ψηφίζουν και τοποθετούνται για πολύ σοβαρά ζητήματα. Όσο για τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτη, εκείνος σχολίασε λέγοντας, πως "συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει".
"Αντιλαμβάνομαι το δεοντολογικό θέμα που θέτει ο κος Παυλόπουλος και ο κος Σιούφας" παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης. «Αλλά τότε όμως, θα πρέπει στο τέλος της ψηφοφορίας, να έχουμε μετρήσει και ποιοι απουσιάζουν, ώστε να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία. Γιατί μπορεί κάποιος να βρίσκεται εκτός αιθούσης και να έρθει μόνον για να ψηφίσει».
Ο προβληματισμός, έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απέρριψε τις τυπικές επί της διαδικασίας ενστάσεις και υπενθύμισε πως και κατά την συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009, η Βουλή είχε δεχθεί επιστολικές ψήφους δύο υπουργών και δύο βουλευτών.
"Ισότητα στην παρανομία και την παρατυπία δεν υπάρχει. Αν δεν ετέθη τότε το ζήτημα και ετέθη τώρα, δεν σημαίνει ότι ήταν σωστή η τότε στάση" επέμεινε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ).
Σε κάθε περίπτωση, ο κος Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...