Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Με άγριες διαθέσεις έφτασαν στην Ελλάδα τα ανώτατα στελέχη της τρόικας

Νέα επώδυνα μέτρα φέρονται να ζήτησαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ που ήρθαν σήμερα στην Αθήνα και θα παραμείνουν για μία εβδομάδα.
Σήμερα είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος...
Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου.
Η συνάντηση αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι αξιωματούχοι της τρόικας, αναμένεται, τις επόμενες ημέρες να επισκεφθούν άλλα "κρίσιμα" υπουργεία που εμπλέκονται στο μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.
Με δεδομένη την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω (στο 15,4% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 9,4% του ΑΕΠ για το 2010) και την υστέρηση στα έσοδα (2 δισ. ευρώ), οι ελεγκτές της τρόικας φέρονται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα.
Μεταξύ αυτών είναι:
*Η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%
* Το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας
*Το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων
*Νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις
*Δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αντιτίθεται στο σύνολο αυτών των μέτρων και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους".
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...