Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Μετάγγιση του κρασιού ή decantage, γιατί και πότε γίνεται

Θα έχετε δει ότι σε πολύ καλά εστιατόρια και σε σπίτια που έχουν γαστρονομική κουλτούρα ανοίγουν τα κρασιά και τα μεταγγίζουν σε κρυστάλλινες ή γυάλινες καράφες. Γιατί το κάνουν αυτό; Τι σημαίνει για το κρασί; Βελτιώνει την απόλαυση του;

1. Πότε και γιατί μετταγγίζουμε το κρασί;


Το κάνουμε όταν έχουμε παλαιωμένα ή αφιλτράριστα κρασιά, για να τα απαλλάξουμε από το ίζημα και να τους δώσουμε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον αέρα, ώστε να αναπνεύσουν και να βελτιώσουν τα αρώματα τους. Με τη μετάγγιση αφήνουμε το κρασί στην καράφα λίγη ώρα και μετά σερβίρουμε.

2. Το ίζημα αλλοιώνει το κρασί;

Το ίζημα επηρεάζει αρνητικά τη γεύση και είναι σίγουρο ότι δεν θέλετε να βλέπετε σκούρα αιωρήματα στο κρυστάλλινο ποτήρι σας.

3. Χρειάζεται μετάγγιση ακόμη και αν το κρασί δεν έχει ίζημα;

Ο αερισμός στην καράφα θα βοηθήσει ακόμη και τα νέα κρασιά να εξε­λίξουν τα αρώματα τους, κάτι που, γίνεται συνήθως όταν έχουν το περιθώριο να υποστούν παλαίωση.

4. Πώς μεταγγίζουμε μία φιάλη κρασιού;

Εννοείται ότι έχουμε διαλέξει από πριν τα μπουκάλια του κρασιού που πρόκειται να μεταγγίσουμε, έτσι ώστε το ίζημα να κατακαθίσει στον πάτο της φιάλης.
Αποφεύγουμε να τα ταρακουνήσουμε και ανοίγουμε προσεκτικά αφαιρώντας απαλά το φελλό.
Σκουπίζουμε με πετσέτα το στόμιο για να φύγει η σκόνη. Φροντίζουμε την ώρα της μετάγγισης να υπάρχει ένα φως πίσω από τη φιάλη του κρασιού, ώστε να βλέπουμε τη στάθμη του ιζήματος καινά σταματήσουμε έγκαιρα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως αφήνουμε το κρασί να τρέχει αργά.

5. Επιλέγουμε καράφα με φαρδύ ή στενό λαιμό;

Όσο πιο φαρδύς είναι ο λαιμός, τόσο περισσότερος αέρας θα περάσει και το κρασί θα πρέπει να καταναλωθεί σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι σε δείπνο για δύο επιλέγουμε στενό λαιμό, γιατί τότε μπορεί να μείνει περισσότερο.

6. Μεταγγίζουμε και τα λευκά κρασιά;

Για λόγους art de la table μπορείτε να μεταγγίσετε όποιο κρασί θέλετε σε όμορφες γυάλινες ή κρυστάλλινες καράφες, πάντα διαφανείς, για να φαίνεται το χρώμα και η καθαρότητα του κρασιού. Να ξέρετε ότι ένα λευκό κρασί, που έχει μείνει κάποιους μήνες σε βαρέλι -ειδικά τα Chardonnay μπορεί να ωφεληθεί από μια μετάγγιση. Αντίθετα, τα φρέσκα λευκά κρασιά με λίγο ή καθόλου βαρέλι δεν χρειάζονται καμία μετάγγιση.

Και μια σημείωση για τους λιγότερο έμπειρους: αν, αντί του ελληνικού όρου «μετάγγιση», προτιμάτε τον γαλλικό «decantage», προσέξτε την προφορά: ντεκαντάζ.
Θα είναι τουλάχιστον γελοίο να πείτε decadence όπως πράττουν δυστυχώς σομελιέ που δεν έχουν την ανάλογη παιδεία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...