Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τα μεγαλύτερα διατροφικά παραμύθια

Η φράση ''είμαστε ότι τρώμε'' αποτελεί ένα από τα πιο εύστοχα κλισέ που έχουν ειπωθεί ποτέ. Η σημασία της διατροφής είναι καθοριστική για την υγεία, αφού το ατομικό διαιτολόγιο θα διαμορφώσει τη συνολική εικόνα του σώματος. Οι δίαιτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς, αποτελούν ''προκατ'' λύσεις στο κομμάτι της διατροφής, υποσχόμενες όλα όσα δεν καταφέραμε να πετύχουμε ακολουθώντας τις δίκες μας επιλογές. Μερικές από τις...
''διατροφικές φόρμες'' έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν φανατικούς υποστηρικτές. Στην πραγματικότητα κάθε άνθρωπος έχει τελείως διαφορετικές ανάγκες και οι τυποποιημένες διατροφές δεν αποτελούν ιδιαίτερα ''σοβαρή'' επιλογή.
Αποτοξίνωση
Η διατροφή αποτοξίνωσης ξεκίνησε πριν από τριάντα περίπου χρόνια και επικράτησε κυρίως σαν ''φάση προετοιμασίας'' .
Ο τρόπος: Κατά τη περίοδο της αποτοξίνωσης το άτομο καταναλώνει μόνο νερό και χυμούς φρούτων και λαχανικών επιδιώκοντας να απαλλαγεί από τις περιττές τοξίνες.


Ο μύθος: Εάν το σώμα μας είχε προσβληθεί από τοξίνες τότε θα υπήρχαν εμφανή συμπτώματα ασθένειας. Η ιδέα πίσω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης είναι παράλογη και επιστημονικά μη αποδεκτή. Οι αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση ναυτίας, αφυδάτωσης, αδυναμίας και πονοκεφάλους.


Τρόφιμα που ''καίνε το λίπος''


Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, διάφορα τρόφιμα όπως το γκρέιπ φρουτ ή το λάχανο μπορούν να μας αδυνατίσουν.


Ο τρόπος: Προσθέτοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο μεγάλες ποσότητες από τα συγκεκριμένα τρόφιμα η σωματική μας εικόνα θα βελτιωθεί από μόνη της. Η ποσότητα των τροφών και ο χρόνος που θα καταναλωθούν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.


Ο μύθος: Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να «καίνε» ή να διαλύουν τα λίπη. Ορισμένα τρόφιμα με καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό για λίγο, αλλά δεν αδυνατίζουν. Απλώς προκαλούν αφυδάτωση και με την απώλεια υγρών μειώνεται και το βάρος.


Δίαιτα Atkins


Η δίαιτα Atkins πήρε το όνομα της από καρδιολόγο Ρόμπερτ Άτκινς, ο οποίος περί τις αρχές του 1970 υποστήριξε ότι η ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.


Ο τρόπος: Οι υδατάνθρακες μειώνονται τις πρώτες 20 μέρες και μετά αυξάνονται σταδιακά, παραμένοντας όμως πάντα κάτω από το "φυσιολογικό" όριο. Απαγορεύεται να καταναλωθούν άσπρη ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά. Επιτρέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, οστρακοειδών, τυριών πλήρων σε λιπαρά, βουτύρου και μαργαρίνη σε απεριόριστες ποσότητες.


Ο μύθος: Ο ίδιος ο Άτκινς υπήρξε παχύσαρκος και ενώ κατάφερε να χάσει τα περιττά κιλά, πέθανε από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Ο αυστηρός τρόπος εφαρμογής τις δίαιτας φτάνει στο σημείο απαγόρευσης φρούτων και λαχανικών το οποίο αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Η αυξημένη ποσότητα λίπους μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια, σοβαρά προβλήματα υγείας.


Δίαιτα μονοφαγίας


Η δίαιτα μονοφαγίας ή αλλιώς Beverly Hills diet αποτελεί μια από τις πιο διαφημισμένες μεθόδους αδυνατίσματος.


Ο τρόπος: Στη διάρκεια της δίαιτας επιτρέπεται η κατανάλωση ενός μόνο είδους τροφής, απεριόριστα. Η δίαιτα διαρκεί 35 ημέρες. Στο πρώτο στάδιο των 10 ημερών καταναλώνονται μόνο φρούτα, από την ενδέκατη μέρα εισάγονται αμυλώδης τροφές και βούτυρο και από την δέκατη ενάτη ημέρα εισάγονται και πρωτεϊνούχες τροφές.


Ο μύθος: Η απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί από τη συγκεκριμένη δίαιτα πιθανότατα οφείλεται σε χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, καθώς η μονοτονία της δίαιτας δεν επιτρέπει υψηλή κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Αποτελεί επικίνδυνη επιλογή αφού ο οργανισμός στερείται απαραίτητων στοιχείων.


Κατάργηση βραδινού γεύματος


Το βραδινό έχει ενοχοποιηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεύμα ως βασικός παράγοντας παχυσαρκίας.


Ο τρόπος: Η εφαρμογή είναι πανεύκολη. Καταργούμε ουσιαστικά το βραδινό, το οποίο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε λίγες ώρες πριν.


Ο μύθος: Η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι εκείνη που θα καθορίσει τη βάρος μας. Η αποφυγή του φαγητού πριν την κατάκλιση σχετίζεται περισσότερο με την καλή πέψη και λιγότερο με το αδυνάτισμα. Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο αφορά την υγεία.


Τρώμε μόνο όταν πεινάμε


Εφαρμόζεται κυρίως από ανθρώπους που μισούν το πρόγραμμα και δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένη θεωρία διατροφής.


Ο τρόπος: Τρώμε μόνο όταν πεινάμε και με αυτό το τρόπο αποφεύγουμε περιττές θερμίδες. Η όρεξη μας διαμορφώνει το πρόγραμμα.


Ο μύθος: Η περιοδική κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα είναι το κλειδί για να χάσουμε βάρος. Τα άτομα που τρώνε ανά μερικές ώρες και ξεκινούν την ημέρα τους με ένα πλούσιο πρωινό έχουν καλύτερη διάθεση και δεν αντιμετωπίζουν απότομα ξεσπάσματα στο φαγητό. Το μυστικό της απώλειας είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού και αυτό γίνεται μόνο με τακτικά, μικρά γεύματα.


http://www.men24.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...