Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ελλάς Α.Ε. : με € 50 δισ. µετοχικό κεφάλαιο ιδρύεται η εταιρεία «υπηρεσίας αποκρατικοποιήσεων»

Μια ανώνυµη εταιρεία µε «µετοχικό κεφάλαιο» όλα τα ακίνητα του Δηµοσίου και τις εταιρείες που θα αποκρατικοποιηθούν στήνει η κυβέρνηση αυτές τις µέρες, προκειµένου να φέρει εις πέρας τη µεγαλύτερη πρόκληση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος: την πώληση δηµόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το Ταµείο Δηµόσιας Περιουσίας, τον φορέα µέσω του οποίου επιδιώκεται να προωθηθούν γρήγορα και µε ικανοποιητικούς όρους περίπου...
40 ιδιωτικοποιήσεις την τριετία 2011-2013, όπως αυτές περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, καθώς και να πουληθούν περίπου 100 επιµέρους ακίνητα, µόλις προσδιοριστούν από τους συµβούλους της κυβέρνησης.


Σύµφωνα µε πληροφορίες, το Ταµείο σχεδιάζεται ως ανώνυµη εταιρεία, στην οποία θα περάσουν όλα τα προς πώληση και αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία. Ο,τι µπαίνει δεν θα βγαίνει, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρµόδιες πηγές. Δηλαδή, από τη στιγµή που θα εντάσσεται ένα χαρτοφυλάκιο, µια εταιρεία ή ένα ακίνητο στο Ταµείο, η ιδιωτικοποίησή του θα είναι µονόδροµος. Αυτή, µάλιστα,θα προωθείται χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, όπως γίνεται σήµερα.


Εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται σχετικά µε το πώς θα εντάσσονται τα περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία. Ενα από αυτά προβλέπει να ενταχθούν εξαρχής όλα αυτά για τα οποία υπάρχει απόφαση ιδιωτικοποίησης και στη συνέχεια να προστίθεται ό,τι νέο προκύπτει, κυρίως απότον χώροτων ακινήτων, ο οποίοςείναι ακόµηαδιερεύνητος. Αυτός θα ήταν ο γρηγορότερος δρόµος σε σύγκριση µε τη σταδιακή ένταξη ακινήτων και εταιρειών. Πηγή του υπουργείου Οικονοµικών διευκρινίζει ότι η εταιρεία δεν θα ασχολείται µόνο µε τηνπώληση, αλλά και µε τηνπαραχώρηση περιουσιακών στοιχείων σειδιώτες προς εκµετάλλευση για µακρό χρονικό διάστηµα.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΦΟΡΕΑΣ.


Στο καταστατικό της εταιρείας θα ορίζεται σαφώς ότι τα έσοδά της από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα προορίζονται αποκλειστικά για την εξόφληση του δηµοσίου χρέους, κάτι που ελπίζεται να καθησυχάσει εν µέρει τους πιστωτές µας. Ωστόσο, αυτό µπορεί να µην αποδειχθεί αρκετό.


Η κυβέρνησησχεδιάζει µια εταιρεία µε διοικητικό συµβούλιο, το οποίο θα διορίζεται από την ίδια. Το ερώτηµα είναι αν λογαριάζει χωρίς τους… πιστωτές µας, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει τηνεπιθυµία να χρησιµοποιούνται τα ακίνητα ως εγγυήσεις, καθώς επίσης και να συµµετέχουν αυτοί στη διοίκηση του οργανισµού ή εν πάση περιπτώσει να υπάρχουν εγγυήσεις ανεξαρτησίας του. Μόλις πριν από λίγες ηµέρες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ «µιας υπηρεσίας αποκρατικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα παίρνουν µέρος ξένοι εµπειρογνώµονες». Επικαλέσθηκε µάλιστα και το µοντέλο της γερµανικής εταιρείας Τρόιχαντ, η οποία ανέλαβε να ιδιωτικοποιήσει όλητην περιουσίατης Ανατολικής Γερµανίας, ότανενώθηκαν τα δύο γερµανικά κράτη.


Σε κάθεπερίπτωση δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η τρόικα θα θελήσει να έχει τις µεγαλύτερες δυνατές διασφαλίσεις για τη γρήγορη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι προφανές ότι ένα διοικητικό συµβούλιο διορισµένο από την κυβέρνηση δεν εγγυάται αυτή την ανεξαρτησία. Ισως ούτε καν την ταχύτητα προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.


Προς το παρόν, πάντως, η αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα τηρεί στάση αναµονής και δεν έχει εγείρει ανάλογες απαιτήσεις. Αντίθετα, έχει προσφερθεί να παράσχει τεχνική βοήθεια, κάτι µε το οποίο έχει ήδη συµφωνήσει η κυβέρνηση.


Στην κυβέρνηση αντιµετωπίζουν µε επιφύλαξη το µοντέλο Τρόιχαντ( Treuhand), υποστηρίζοντας ότι δεν µπορεί να εφαρµοσθεί στην περίπτωσή µας, αν και στελέχη του οικονοµικού επιτελείου αναγνωρίζουν ότι «µε 72.000 ακίνητα του ελληνικού Δηµοσίου, έχουν κάποιο δίκιο να µας βλέπουν σαν κοµµουνιστική χώρα!»


http://toblogtonkirion.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...