Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αλέξανδρος Κάντζης:«Να επιστρατεύσουμε τη χαμένη κοινή λογική μας»

Συνέντευξη Αλέξανδρου Κάντζη στο Ε της Ελευθεροτυπίας


Ο Αλέξανδρος Κάντζης, με πτυχίο μηχανικού από το Πολυτεχνείο, αλλά και σπουδές στα οικονομικά, είναι σήμερα ένας επιχειρηματίας που σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα έχει αποφασίσει να μείνει και να αναπτύξει τις επιχειρήσεις του εντός των συνόρων.
Άνθρωπος δραστήριος, με ανοιχτό...
μυαλό, όραμα και ιδέες, έχει αναλάβει πρόσθετη δράση συμμετέχοντας στην ίδρυση μιας κίνησης πολιτών, μαζί με οικονομολόγους, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου.


Το όνομα της κίνησης «Δημιουργικοί πολίτες» δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους: «Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε τη σύσταση της κίνησης είναι γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργικές ιδέες, σκέψεις, προτάσεις, από τις οποίες οι περισσότερες πάνε χαμένες όταν δεν βρίσκουν τρόπο και τόπο καταγραφής» λέει.


Γιατί μένετε στην Ελλάδα;
«Θα ήταν έγκλημα να φύγεις από τον ωραιότερο τόπο του κόσμου.
Να παραδεχτείς, δηλαδή, ότι η κατάσταση έχει λάβει μια μη αναστρέψιμη εκδοχή. Για μένα η Ελλάδα είναι ένας τόπος για τον οποίο αξίζει τον κόπο να ζήσεις και να παλέψεις».


Τι σας ενοχλεί στην Ελλάδα και που νομίζετε ότι οφείλεται;
«Με ενοχλεί ότι αυτήν τη στιγμή έχουν πάρει τη σφραγίδα του κράτους άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να την έχουν και μας καθιστούν νομικά υπεύθυνους, ενώ δεν είμαστε. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά τους να εκλέγονται, που είναι -όπως λέει ο Απόστολος Δοξιάδης- η μόνη τους ικανότητα».


«Μαζί τα φάγαμε» τελικά; Ως ποιο βαθμό;
«Για να πεις το "μαζί" πρέπει να είναι κάποιος από τη μια και κάποιος από την άλλη. Πρέπει να δούμε τη θέση του καθενός.
Στην Ελλάδα υπήρξε από τη μια κάποιος που είχε ανάγκη και από την άλλη κάποιος που έδινε στον πρώτο τα προς το ζην, εκμεταλλευόμενος ακριβώς αυτή την ανάγκη του για επιβίωση.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη φράση του Πάγκαλου, θα αναφέρω αυτό που έγραψε ο δικός σας ο Στάθης, "ένοχος ένοχο ου ποιεί. Ποιεί, όμως, συνένοχο". Τα λέει όλα».


Κάποιοι θεωρούν τη φαυλότητα των πολιτικών σύμφυτη με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Μήπως στις «κορώνες» εναντίον αυτής της φαυλότητας ελλοχεύει κίνδυνος για την αμφισβήτηση ή και την υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος;
«Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη φαύλος, γιατί δεν τη γνωρίζω βαθιά.
Θα μπορούσα να πω ότι οι πολιτικοί είναι πολύ καλοί στον εκμαυλισμό.
Αλλά στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία;
Δημοκρατία είναι να έχεις αυτά τα μέσα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με τον τρόπο που το κάνουν;
Δημοκρατία εννοούσαν οι αρχαίοι το να μαζεύονται οι άνθρωποι στην εκκλησία του δήμου για να ακούσουν πρωτογενώς μια πληροφορία.
Τώρα την ακούμε πρωτογενώς; Όχι.
Θα κληθούμε να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε βάσει μιας γνώμης που μας δημιούργησαν.
Δημοκρατία είναι να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες στη λήψη των αποφάσεων. Συμμετέχουν; Ψηφίζει το 30-40% και το 40-50% αυτού, δηλ. τελικά το 12-18%, εκλέγει την κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτισμό, ένα καθιερωμένο και εν πολλοίς δημοκρατικό πολίτευμα, ενώ για το αν κινδυνεύει θα έλεγα ότι ο καλύτερος τρόπος για να το καθυποτάξεις είναι ο φόβος. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία χειραγώγησης μαζών.
Τα έχει πει όλα αυτά ο Τσόμσκι και, δυστυχώς, τα βλέπω να συμβαίνουν.
Τρέμω μάλιστα στην ιδέα ότι εφαρμόζονται με σύστημα. Θέλω να θεωρώ, να ελπίζω και να πιστεύω ότι είναι συμπτώσεις».


Τι πρέπει να κάνουμε αυτήν τη δύσκολη εποχή ατομικά ή συλλογικά; Τι μπορούμε;
«Ατομικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, είμαστε μονάδες χαμένες.
Μην πάμε μακριά, η ίδια η φύση έχει δώσει τους κανόνες.
Εκείνα τα ψαράκια που είναι πολύ μικρά μαζεύονται μια μπάλα όταν πέφτουν πάνω τους οι καρχαρίες, μήπως και σωθούν.
Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις συλλογικές πρωτοβουλίες.
Οφείλουμε να ξαναβρούμε τη χαμένη μας κοινή λογική, να μάθουμε να κρίνουμε σωστά (εδώ είναι τεράστια η σημασία του Τύπου και η αξία της επικοινωνιακής του δύναμης) και να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις».


Υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις στη χώρα; Πώς θα ανασυνταχτούν και θα εκφραστούν;
«Υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις στην κοινωνία, στις παραγωγικές τάξεις, στον Τύπο, οπουδήποτε. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Δημιουργικοί πολίτες, δημοκρατικοί, που γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους, έχουν ιδέες, διάθεση και προτάσεις, με συγκεκριμένο στόχο και μετρήσιμο αποτέλεσμα».
Πώς αναδεικνύονται και πώς αξιοποιούνται αυτές οι προτάσεις;
«Εδώ είναι το θέμα.
Βγαίνεις μπροστά και γίνεσαι πολιτικός για να τις εφαρμόσεις; Αν το πούμε αυτό, θα μας μουντζώνει ο κόσμος. Κανένας άξιος άνθρωπος δεν θέλει σήμερα να γίνει πολιτικός, έτσι που ξεφτιλίστηκε το πράγμα με την πολιτική .
Συστήνεις ίσως έναν νέο πολιτικό φορέα;
Μα το να κάνεις κόμμα σήμερα είναι καταστροφή.
Η συσπείρωση των δυνάμεων που αναφέραμε πρέπει να μεθοδευτεί διαφορετικά - σε ομάδες, όχι κόμματα.
Ομάδες οι οποίες να απευθύνουν τις προτάσεις τους στην κεντρική εξουσία και
να μπορούν και να τις υλοποιήσουν».


Δεν μπορούν τα μέλη μιας κυβέρνησης από μόνα τους;
«Οι άνθρωποι που, όπως είπαμε, το μόνο που ξέρουν καλά είναι να εκλέγονται είναι φυσικό ότι, μόλις τους αφήσεις να διοικήσουν, θα πέσουν πάνω στην κατάρα του πολιτικού κόστους.
Η ευθύνη, ωστόσο, των κατευθύνσεων και των αλλαγών πρέπει να μην είναι υπό διαπραγμάτευση για ψήφους.
Έπειτα, όταν κάποιος είναι δικηγόρος ή οδοντίατρος πώς μπορεί να είναι, για παράδειγμα, υπουργός Οικονομικών; Δεν μπορεί, άρα έχει μια στρατιά συμβούλων με άγνωστα κίνητρα.
Σήμερα, που πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα συγχρόνως, γρήγορα, έντονα και με άμεσα αποτελέσματα, τώρα που κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθενται 270 εκατομμύρια τόκοι, θα μπορούσε η ευθύνη της υλοποίησης κάποιων σημαντικών αλλαγών να ανατεθεί σε εξωκοινοβουλευτικούς ανθρώπους.
Ανθρώπους έντιμους, με σεβασμό προς τους θεσμούς, γνώση για το αντικείμενο που αναλαμβάνουν και έχουν επιθυμία να προσφέρουν σ' αυτόν τον τόπο».
Τι σημαίνει αυτό που συχνά ακούμε «πείτε την αλήθεια στο λαό». Ποια είναι η αλήθεια;
«Το ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν είναι μια αλήθεια που την καταλαβαίνουν όλοι κάνοντας δυο πράξεις. Η αλήθεια που πρέπει να βγουν να πουν οι πολιτικοί είναι ότι δεν ξέρουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ότι χάσανε την μπάλα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, τον ουσιαστικότερο μοχλό για την ύπαρξη μιας σωστής κυβέρνησης».


Έχετε, ίσως, κάποιες οδηγίες πλεύσης για 20άρηδες;
«Προσωπικά ντρέπομαι τη νέα γενιά για τον κόσμο που της αφήνουμε. Πώς θα ζήσουν, πώς θα ερωτευτούν, πώς θα κάνουν παιδιά;
Ο κυριότερος λόγος για να κάνει κανείς σήμερα παιδιά είναι για να υποστηρίξει το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Δεν υπάρχει καμιά επιθυμία.
Η νέα γενιά θα πρέπει να διορθώσει το λάθος ενός συστήματος που έβαλε, δυστυχώς, στο κέντρο το χρήμα και στο περιθώριο τον άνθρωπο».


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΑΘΗΝΑ ΓΚΟΡΟΥ (gorathi@enet.gr)


Έκδοση ομολόγου


Έκδοση καλυμμένου, εγγυημένου από ακίνητα Δημοσίου, ομολόγου εσωτερικής κυκλοφορίας (ανωνύμων - στον κομιστή), ύψους 48 δισ. ευρώ, 10ετούς διάρκειας, με επιτόκιο, π.χ., euribor +1,5%. Η εκτύπωση του ομολόγου θα διασφαλίζει τη μη παραχάραξή του.


Τα ακίνητα του Δημοσίου που θα το καλύπτουν άλλα υπάρχουν (πολλά από αυτά είναι αυτά που ζητούν να πουλήσουμε) και άλλα, τα περισσότερα, θα δημιουργηθούν, θα κατασκευαστούν, ώστε να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους.


Θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις του Δημοσίου όχι μεγάλης αξίας ή σε οικόπεδα που θα ανταλλαγούν με πολύ ευνοϊκούς όρους.


Οι τίτλοι του ομολόγου δεν θα πωληθούν από το Δημόσιο, αφού αυτό θα μεγάλωνε το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς.
Θα διατεθούν κυρίως για αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά και για -εν μέρει- κάλυψη μισθοδοτικών και άλλων αναγκών του Δημοσίου.


Θα κυκλοφορήσει έτσι, έμμεσα, ρευστό στην αγορά και θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ανάπτυξη χωρίς το φόβο πληθωριστικών φαινομένων.


Το Δημόσιο θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος, πιθανότατα και ολόκληρο, αυτού του ομολόγου από την είσπραξη του ΦΠΑ, τους όποιους άλλους φόρους και, κυρίως, από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ.


Η έκδοση θα γίνει σε τίτλους των 1, 2, 15, 75 και 150 ευρώ (1 δισ. τεμάχια επί 1 ευρώ συν 1 δισ. τεμ. επί 2 ευρώ + 1 δισ. τεμ. επί 15 ευρώ + 200 χιλ. τεμ. επί 75 ευρώ + 100 χιλ. τεμ. επί 150 ευρώ) = 48 δισ. ευρώ.


Επί των τίτλων θα αναγράφεται η αντίστοιχη αξία για κάθε χρόνο, ενώ -λόγω της μικρής ομολογιακής αξίας των τίτλων- θα είναι δυνατή η καθημερινή κυκλοφορία τους.


Στη λήξη τους οι κάτοχοι θα αποκτούν ακίνητα με 30% έκπτωση σε σχέση με τους άλλους αγοραστές.




Χρήση ομολόγου


1. Πληρωμή ποσοστού μισθών και συντάξεων του Δημοσίου (π.χ., το 50% των πάνω από τα 2.000 ευρώ).


2. Εξόφληση ΟΛΩΝ των υποχρεώσεων του Δημοσίου.


3. Χρηματοδότηση των περιφερειών και δήμων του «Καλλικράτη» για αναπτυξιακά έργα.


4. Χρηματοδότηση (μέσω τραπεζών, μετά από business plan) μεγάλων τουριστικών projects.


Η εμπλοκή των τραπεζών θα τους αποφέρει μεγάλα οφέλη. Θα λύσει και το πρόβλημα της ταμειακής τους ρευστότητας. Το πρόβλημα του χρέους δεν λύνεται με δανεικά.


5. Εκσυγχρονισμός τουριστικών μονάδων, που τώρα οδηγούνται στην εκποίηση σε πολύ χαμηλές τιμές.


6. Χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες κ.λπ.). Έτσι, τα κέρδη από τη μελλοντική εκμετάλλευση θα μείνουν στην Ελλάδα. Δεν θα φύγουν έξω.


7. Χρηματοδότηση μεγάλων οικιστικών τουριστικών projects (έχουν μελετηθεί αντίστοιχα projects της Ισπανίας για την αποφυγή των λαθών και των ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ επιπτώσεων - π.χ. νέα εκμετάλλευση Fractional για αξιοποίηση όλον το χρόνο).


8. Χρηματοδότηση μεγάλων οικιστικών μαρίνων για δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.


9. Δημιουργία κλειστών θέσεων πάρκινγκ για να ελευθερωθούν οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων και προαστίων από τα χιλιάδες αυτοκίνητα, δηλαδή δημιουργία ανθρώπινων πόλεων με πολλά θετικά οφέλη (πράσινο, μείωση ρύπων, αύξηση τουριστικής κίνησης κ.λπ.). Απαιτούνται πιο πολλές από 800.000 θέσεις, δηλ. 8.000 ακίνητα των 100 θέσεων.


10. «Επιχειρηματική» αξιοποίηση εκατοντάδων μεμονωμένων ακινήτων του Δημοσίου, π.χ., μέγαρο αστυνομίας στη Συγγρού, παραλιακό γυμναστήριο Μοσχάτου, νηπιαγωγείο Ταύρου κ.ά.


11. Αγροτική ανάπτυξη μέσω της μεγιστοποίησης του ρόλου των παραγωγών, στους οποίους πρέπει να καταλήγει τουλάχιστον το 60% της λιανικής τιμής πώλησης των προϊόντων. Ο μόνος δοκιμασμένος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το ολλανδικό σύστημα της πώλησης των προϊόντων σε «δημοπρατήρια» σε χονδρεμπόρους - διακινητές. Τα γνωστά «ρολόγια». Σύστημα που ήδη λειτουργεί επιτυχώς πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια στην Ολλανδία, με πολλαπλά οφέλη.


12. Χρηματοδότηση κατασκευής 160-200 μικρών σκαφών με 50-60 καμπίνες για μικρές, κυκλικές, ημερήσιες κρουαζιέρες στα μικρά ελληνικά νησιά.






Κάλυψη ομολόγου


Η έκδοση του αναπτυξιακού ομολόγου θα καλύπτεται από τα τουριστικο-οικιστικά projects. Δηλαδή:


1. Από τα τουριστικο-οικιστικά projects σε μαρίνες - συνολικά, περίπου 20.000 υπερπολυτελείς κατοικίες.


2. Από τα τουριστικο-οικιστικά projects πυκνής δόμησης sun set view (μορφής Σαντορίνης, Φολεγάνδρου κ.ά.) - περίπου 60.000 υπερπολυτελείς κατοικίες.


3. Από τα ακίνητα της «επιχειρηματικής» αξιοποίησης εκατοντάδων μεμονωμένων ακινήτων του Δημοσίου.


4. Από ακίνητα πού ήδη υπάρχουν (αυτά δεν χρειάζεται να πωληθούν, δηλαδή να ξεπουληθούν στις πολύ χαμηλές σημερινές τιμές).




Στην Ελλάδα «δεν υπάρχουν λεφτά», υπάρχει όμως πλούτος που μπορεί να αποδώσει πολλά λεφτά.


www.dimiourgikoipolites.gr


Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...