Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Απολύσεις στο Δημόσιο επιβάλλει η τρόικα

Ποιο είναι το κρισιμότερο συμπέρασμα το οποίο προέκυψε το τελευταίο 24ωρο από τις επισκέψεις της τρόικας στα υπουργεία της κυβέρνησης; Ότι το δημόσιο κλείνει οριστικά τις πόρτες του σε νέες προσλήψεις. Η αναλογία...
1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να τροποποιηθεί σε 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις (!), γεγονός το οποίο πρακτικά συνεπάγεται ότι οι νέες είσοδοι σε θέσεις του δημοσίου παγώνουν, μέχρι νεωτέρας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι το 2013 το ελληνικό δημόσιο θα είναι μειωμένο κατά 200.000 μισθοδοτούμενους υπαλλήλους. Στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί κατά βάση μέσω του περιορισμού προσλήψεων, αλλά και αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.
Σκληρές περικοπές σε αποδοχές αλλά και σε αριθμό υπαλλήλων έρχονται στο Δημόσιο, βάσει των νέων απαιτήσεων της τρόικας. Το θέμα ετέθη επιτακτικά κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μπαίνει δραστικό «μαχαίρι» στις προσλήψεις συμβασιούχων που θα μειωθούν κατά 50%, ενώ παρελθόν αποτελεί πλέον και η αναλογία του 1 προς 5 στις προσλήψεις, καθώς αυτή αυστηροποιείται και στο εξής θα κινείται στο 1 προς 10. Την ίδια ώρα το υπουργείο επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ.
Η κυβέρνηση προσβλέπει σε πραγματική εξοικονόμηση του ετήσιους κόστους μισθοδοσίας μέσω της μείωσης στο ήμισυ του αριθμού των συμβασιούχων και από 50.000 προσλήψεις το χρόνο, που προβλέπονται από το Μνημόνιο, να περιοριστούν στις 25.000 και μάλιστα έως το 2015! Να σημειωθεί δε ότι για φέτος έχει εγκριθεί η πρόσληψη μόλις 9.600 συμβασιούχων. Η περικοπή αυτή αναμένεται να αποφέρει περίπου 550 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος για τους 50.000 συμβασιούχους που εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο είναι 1,1 δισ. ευρώ. Η συνολική, δηλαδή, εξοικονόμηση την επόμενη τριετία θα είναι της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι το 2013 το ελληνικό Δημόσιο θα είναι μειωμένο κατά 200.000 λιγότερους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους. Στόχος, είναι αυτό να επιτευχθεί κατά βάση μέσω του περιορισμού προσλήψεων, αλλά και αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους αποχώρησαν 6.500 στελέχη του Δημοσίου, ενώ το 2010 είχαν αποχωρήσει 5.802.
Στην «επικαιροποίηση» του Μνημονίου, όμως, έχει προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών και σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων, αφού εκ των πραγμάτων η αναλογία ανέρχεται πλέον στο 1 προς 10, κατάσταση που αναμένεται να διατηρηθεί και για το επόμενο έτος. Με βάση το ένα προς πέντε το 2011 θα έπρεπε να γίνουν 10.600 προσλήψεις, καθώς το 2010 αποχώρησαν 53.500 εργαζόμενοι. Ήδη, οι 1.583 μετατάξεις του ΟΣΕ προσμετρώνται ως νέες προσλήψεις, ενώ έχουν δοθεί ακόμη 1.145 εγκρίσεις, εκ των οποίων οι 1.000 αφορούν την υγεία. Ακόμη και αν προσληφθούν 5.600 άτομα το δεύτερο εξάμηνο του 2011, τότε η αναλογία θα έχει φθάσει στο 1 προς 10. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, όπως εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών, η τελική αναλογία δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το ένα προς 12.
Παράλληλα αναμένεται εξορθολογισμός του προσωπικού που υπηρετεί. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία βάσει της οποίας θα καθιερώνεται η υποχρεωτική μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού των δήμων, όχι μόνο σε άλλους ΟΤΑ, αλλά σε οποιοδήποτε φορέα του δημοσίου. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις στους δήμους αναμένεται να δώσουν τον «τόνο» για ανάλογες κινήσεις σε ολόκληρο το Δημόσιο, ανάγκη που θα προκύψει άμεσα, αφού σύντομα θα μπει σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης στο κράτος», με συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Η κίνηση αυτή σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει και το ουσιαστικό ξεκαθάρισμα στο Δημόσιο, με το πλεονάζον προσωπικό (ακόμη και αορίστου χρόνου) που δεν θα μπορεί να μεταταγεί να οδηγείται τελικώς στην πόρτα της εξόδου.
Παράλληλα, όμως, ζητούμενο παραμένει και ο ουσιαστικός περιορισμός του μισθολογικού κόστους, με στόχο από 22 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, να πέσει στα 16 δισ. ευρώ το 2013. Αν και όπως είπε χθες ο Γ. Ραγκούσης «η τρόικα δεν συνδέει το νέο μισθολόγιο με τη μισθολογική δαπάνη», αφού η δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να μην υπάρξει αύξησή του, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι με την εφαρμογή του -που δεν αποκλείεται να ψηφισθεί μέσα στο καλοκαίρι- θα υπάρξει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, ενώ θα υπάρξουν και περικοπές στις απολαβές των λεγόμενων «ρετιρέ». Μάλιστα, δεν αποκλείεται η θέσπιση μέσω του νέου μισθολογίου ανώτατου και κατώτατου ορίου στις αμοιβές του Δημοσίου.


sofokleous10.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...