Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Θα κάνει τη Νεκρά Θάλασσα, "γυμνή"

Ο Σπένσερ Τιούνικ, αμερικανός φωτογράφος διάσημος για τις συνθέσεις του με γυμνά πλήθη, επιθυμεί να διοργανώσει την επόμενη φωτογράφησή του στην...
ισραηλινή πλευρά της Νεκράς Θάλασσας.
Ο Τιούνικ, 44 ετών, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε χθες Τετάρτη στο Τελ Αβίβ για τη συγκέντρωση πόρων προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη φωτογράφηση.
Η Νεκρά Θάλασσα, που είναι η πιο χαμηλή της γης, 417 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, κινδυνεύει να ξεραθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα.νΚάθε χρόνο το επίπεδο της θάλασσας πέφτει κατά ένα μέτρο και σε κάποια σημεία το νερό υποχωρεί περισσότερο από ένα χιλιόμετρο.
Από πολιτική άποψη, ο αμερικανός καλλιτέχνης γνωρίζει ότι η φωτογράφηση, στην οποία έχει δώσει το όνομα "Γυμνή Θάλασσα", δεν θα αρέσει σε όλους, ειδικά σε μία περιοχή που παραδοσιακά συγκλονίζεται από πολιτικοθρησκευτικές συγκρούσεις.
"Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτού του είδους τη δουλειά σε αυτή την περιοχή. Το Ισραήλ δεν είναι μία θεοκρατία, αλλά μία δημοκρατία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα έργο που θα είναι ίσως δυνατό να αναπαραχθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή", υπογράμμισε ο Τιούνικ.
Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 46.000 δολάρια από τα 60.000 που χρειάζεται. Έχει στη διάθεσή του το διάστημα μέχρι τις 6 Ιουνίου, διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.
Ο φωτογράφος ελπίζει να ξεκινήσει τις φωτογραφήσεις τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εθελοντές. Μέχρι στιγμής πάντως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν.
Ο Τιούνικ έχει κάνει ανάλογες φωτογραφήσεις στην Όπερα του Σίδνεϊ, στον παγετώνα Άλετς στην Ελβετία και σε πολλές μεγαλουπόλεις, όπως το Μεξικό, η Βαρκελόνη, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Βιένη.


nooz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...