Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Ένας χρόνος μνημόνιο

του Τάσου Τέλλογλου
Ακούγεται σαν ύβρις αλλά σύμφωνα με μία στατιστική που δημοσιεύθηκε χθες στην Frankfurter Allgemeine Zeitung το 60% όλων των δανείων που έχει εγκρίνει η έχει διαβεβαιώσει ότι...
θα δώσει το ΔΝΤ κατευθύνονται προς χώρες της Ευρώπης. Το ποσό αγγίζει τα 100 δις ευρώ (92,4) ενώ άλλα 21 δις έχουν ετοιμαστεί για την Πολωνία στην περίπτωση που τα χρειαστεί (δεν τα έχει ζητήσει ακόμα). Την ίδια ώρα στην Ελλάδα συζητάμε αν πρέπει να δεχθούμε νέους όρους για νέα χρηματοδότηση η αν όπως προτείνουν μερικοί θα πρέπει να επιστρέψουμε στη δραχμή. Τα χρήματα στο ταμείο φθάνουν για ένα δίμηνο και τον Αύγουστο έχουμε νέες μεγάλες πληρωμές ομολόγων.


Φυσικά και είναι δικαίωμά μας να μην πληρώσουμε. Είναι τρείς γραμμές στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ η στάση πληρωμών. Αρκεί να έχουμε σκεφτεί τις συνέπειες, την διάλυση των τραπεζών, την αδυναμία εισαγωγών και τη μετατροπή μας σε μια μεσογειακή Ρουμανία. Οι πολιτικοί που μιλούν για αυτά τα πράγματα τα παρουσιάζουν σαν εγχείρηση αμυγδαλών χωρίς επιπλοκές και παριστάνουν ότι σε μία χώρα που παράγει αέρα κοπανιστό υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.


Αν κάτι έδειξε η εμπειρία των τελευταίων 12 μηνών είναι ότι δεν πρέπει να μας αφήνουν «μόνους μας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν πολυπιστεύουμε. Ότι δεν χρειάζεται να περιοριστεί αλλά να αυξηθεί η ξένη παρέμβαση σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της διοίκησης και της πολιτικής. Να μόνο ένα παράδειγμα: κάποιοι φωνάζουν ήδη επειδή η δημόσια περιουσία θα γίνει αντικείμενο διαχείρισης από εταιρεία του Λουξεμβούργου. Είναι οι ίδιοι (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που άνοιξαν αυτό το δρόμο με εκχώρηση μελλοντικών δικαιωμάτων από τέλη υπέρπτησης (ως το 2025) σε παρόμοια εταιρεία τα οποία ενεχυριάζονταν για να μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να συνεχίζει το καταναλωτικό της αμόκ της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.Τώρα απλά θα εκχωρηθούν όλα . Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαπραγματευτούμε καλές τιμές. Όλα τα άλλα τα έχουν αποφασίσει, έτσι τα καταφέραμε, οι δανειστές μας.


protagon.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...