Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

«Πόλεμος» στην πόρτα μας

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 44χρονου πατέρα έξω από το σπίτι του λίγο πριν μεταφέρει τη σύζυγό του στο μαιευτήριο, έφερε για μία ακόμη φορά με τον πλέον βίαιο τρόπο στην επιφάνεια τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα και την έλλειψη αστυνόμευσης σε γειτονιές της Αθήνας.
«Πρόκειται για μια καλπάζουσα εγκληματικότητα στην Ελλάδα.
Φέτος έχουμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της...
εγκληματικότητας από την περίοδο της κατοχής», δηλώνει στο newsbomb.gr ο δικηγόρος και καθηγητής εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής.
«Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε αλλαγή της ποιότητας αλλά και της ποσότητας. Η ποσότητα είναι αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό, ότι σε ένα χρόνο έχουμε διπλασιασμό των κακουργημάτων, όπως για παράδειγμα των ένοπλων ληστειών.
Αλλάζει όμως και η ποιότητα. Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε μια οργανωμένη εγκληματικότητα στη χώρα, ένα τελευταίο στοιχείο είναι το γεγονός της χρήσης ένοπλης βίας σε ληστρικές επιθέσεις με λεία ευτελούς αξίας.
Με παλιές συνταγές αυτό το νέο, το σύγχρονο έγκλημα δεν αντιμετωπίζεται.
Είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη μιας ορθολογικής στρατηγικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας η οποία πρέπει να βασίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον, ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών δίωξης του εγκλήματος και η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού του και δεύτερον, μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του εγκλήματος, η οποία απουσιάζει εντελώς και διαχρονικά από την επίσημη αντεγκληματολογική μας πολιτική.
Συγκεκριμένα, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ή να περιορίσουμε τους παράγοντες που γεννούν το έγκλημα, δηλαδή τη φτώχεια, την ανεργία, την διάλυση της εκπαίδευσης, τις παθογένειες στην οικογένεια, τις μη ενσωματωμένες κοινωνικές ομάδες, την παράνομη μετανάστευση, τη διαφθορά, την ανομία, την ανασφάλεια δικαίου κλπ.
Πρέπει λοιπόν να συναποφασίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα στοχεύει πρώτα και κύρια στην αλληλεγγύη των κοινωνικών εταίρων και στην επανασυγκόλληση της ήδη διαρρηγμένης κοινωνικής συνοχής.
Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο για την πρόληψη της εγκληματικότητας στην Ε.Ε και στην επιτροπή του ΟΗΕ για το έγκλημα και την ποινική δικαιοσύνη.


newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...