Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πρωτοποριακή επέμβαση θεραπεύει τη στρεβλοποδία από τα βρέφη

Χάρη σε μία πρωτοποριακή επέμβαση και ειδικά ανατομικά παπούτσια θεραπεύονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία τα βρέφη που έχουν γεννηθεί με ραιβοκοιλοποδία ή στρεβλοποδία CTEV, μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από αστραγάλους στραμμένους προς τα μέσα. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται συνήθως εκτεταμένες κατάστασης, οπότε ολόκληρο το πόδι παραμένει στο γύψο, προκαλώντας ακόμη και ατροφία.
«Αρχίζουμε τη θεραπεία μία εβδομάδα μετά τη...
γέννηση» εξηγεί η δρ Ιρένε βαν ντερ Πλεγκ και διευκρινίζει: «Όχι μόνο είναι λιγότερο επώδυνη και επικίνδυνη, αλλά το παιδί έχει τελικά πιο ευκίνητα πόδια».
Οι γιατροί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κόβεντρι στη Βρετανία ανάπτυξαν μία σύντομη επέμβαση με τοπική αναισθησία, στη διάρκεια της οποίας απελευθερώνεται ο αχίλλειος τένοντας. Το πόδι μπαίνει σε ειδικό εύπλαστο γύψο, από το γόνατο και κάτω, για διάστημα τριών εβδομάδων. Μία φορά την εβδομάδα ο γύψος -που ανοίγει σαν επίδεσμος-αφαιρείται, για να «διορθώσει» ο ορθοπεδικός τη θέση του ποδιού, και επανατοποθετείται. Όταν τελικά το παιδί βγάλει τον γύψο, θα χρησιμοποιεί ειδικά παπούτσια με μεταλλική μπάρα, που κρατούν το πόδι στη θέση του.


Στην αρχή, για διάστημα τριών μηνών, πρέπει να τα φορά όλο το εικοσιτετράωρο. Έπειτα, τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, θα συνεχίσει να τα φορά μόνο στη διάρκεια της νύχτας.


Πηγή: Δημοκρατία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...