Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Θετική θα είναι η αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα, λέει ο Έβαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας παρουσιάζει κάποια προβλήματα, αλλά η αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται να είναι θετική, δήλωσε την Δευτέρα το μέλος του...
Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβόντι, μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters Insider.
O κ. Νοβότνι πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται συζήτηση για πλαίσιο εξασφαλίσεων προκειμένου να δοθεί νέα βοήθεια στην χώρα, όσο αυτή εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Νοβότνι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίους αξιωματούχος που ήδη από τις 13 Απριλίου είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή του Μνημονίου.
Τώρα και ενώ η πέμπτη δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ φαινόταν ότι βρίσκεται στον «αέρα», ο κ. Νοβόντι δηλώνει ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική.
Προφανώς, η εκταμίευση της 5ης δόσης είναι κατά κύριο λόγο μία πολιτική απόφαση.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα δεν έχουν ακόµη «κλείσει» ούτε για τα τελικά µέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2011, ύψους 6 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν οι υστερήσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισµού, ούτε για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, η υιοθέτηση του οποίου θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πέµπτη δόση του δανείου.
Το ύψος της πέμπτης δόσης είναι 12 δισ. ευρώ και επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Ιούνιο. Τώρα είναι πιθανό η εκταμίευση να γίνει τον Ιούλιο.
Οι ίδιες πηγές σηµείωναν µάλιστα ότι στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα αναζητούνται ακόµη µέτρα 1,5 δισ. ευρώ για το 2011. Στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο αναµένεται να παρουσιαστούν από το οικονοµικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια για µέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και πάνω σε αυτά να υπάρξει συζήτηση και αποφάσεις.
Πάντως, µε τις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της µαύρης τρύπας των 6,4 δισ. για το 2011 και της αδυναµίας να αντιµετωπιστεί ριζικά το πρόβληµα, η κυβέρνηση επιλέγει το «καρότο» των αποκρατικοποιήσεων για να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι υλοποιεί σταθερά τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει µε το Μνηµόνιο.
Όπως έγινε γνωστό, στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο θα συζητηθούν µεν οι γενικές αρχές και το πολιτικό πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, αλλά όχι οι πτυχές του.
Ζητούν πολιτική συναίνεση
Όπως δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα, «η αποστολή θα διαρκέσει, όσο καιρό χρειαστεί», σημειώνοντας ότι οι ελεγκτές συλλέγουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και λεπτομέρειες.
«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να έχουμε μια πλήρη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής συναίνεσης, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να παραμερίσουν τις διαμάχες και να στηρίξουν ξεκάθαρα τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής της χώρας και χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί, την Τρίτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τέλος, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η τρόικα, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έτσι και στην Ελλάδα, διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με τις κυβερνήσεις τα προγράμματα προσαρμογής, ενημερώνοντας, παράλληλα, τις κύριες πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς των χωρών.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί σθεναρή και ξεκάθαρη συναίνεση για το πρόγραμμα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα επιστρέφει την Τρίτη ο Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, ενώ μια ημέρα αργότερα θα επιστρέψουν στην χώρα και οι κ.κ. Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).
Ο κ. Τόμσεν θα έχει το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία εκτός από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης, με τις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο, προκειμένου να χορηγήσει στην Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου, αλλά και την παράταση ως προς το χρόνο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού διάσωσης.
* Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά θα χρειασθεί και ένα σχέδιο εκβιομηχάνισής της, όπως το σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Γερμανίας, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους της. Δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από τις αγορές κεφαλαίων", είπε ο Μίκαελ Ντίκμαν, προσθέτοντας:
«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εκβιομηχάνισης για την Ελλάδα, ένα τύπο του σχεδίου Μάρσαλ. Εργατικό δυναμικό και παραγωγή της Ευρώπης πρέπει να μετατοπισθούν στη χώρα».
Ο κ. Ντίκμαν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην ωθήσουν την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση, μπλοκάροντας περαιτέρω βοήθεια σε αυτή.
«Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τις ασθενέστερες χώρες της. Οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν μη ελεγχόμενες», πρόσθεσε.


Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...