Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Μια «χωματερή» στις ακτές της Γλυφάδας...

Η εικόνα των ακτών της Γλυφάδας ήταν όμοια με αυτή που παρουσιάζουν οι περισσότερες μη οργανωμένες παραλίες της Αττικής. Μέχρι που ανέλαβαν δράση το πρωί του Σαββάτου εθελοντές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Γλυφάδας. Μικροί και μεγάλοι σάρωσαν πέντε ακτές, τις μαρίνες και τους βραχίονες του...
παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας. Μέσα σε τρεις ώρες εθελοντές και υπάλληλοι του Δήμου γέμισαν περισσότερες από 300 μεγάλες πορτοκαλί σακούλες με ό,τι περιττό είχαν αφήσει πίσω τους ανθρώπινα χέρια.
«Έλα μόνος, με τους φίλους σου, τα παιδιά σου, να κάνουμε πιο όμορφη την παραλία της Γλυφάδας», έγραφε η πρόσκληση της ομάδας εθελοντών του δήμου γλυφάδας και η απάντηση ήρθε με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος «Δικαίωμα Ζωής», της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης του Δήμου Γλυφάδας, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση» καθώς και δύτες από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Υδροναύτες».


Αποτσίγαρα και κουτάκια αναψυκτικών στην παραλία, θραύσματα γυάλινων μπουκαλιών θαμμένα στην άμμο, μπαταρίες αυτοκινήτων και συσκευασίες τροφίμων βυθισμένα στο βυθό, ενώ στα βράχια είχαν βρει τη θέση τους ελαστικά αυτοκινήτων. Μέχρι και ραπτομηχανή εντόπισαν στον πάτο της θάλασσας οι δύτες ανάμεσα στα ογκώδη που κάποιοι ξεφορτώθηκαν όπως τους βόλευε.


Εθελοντές με ειδικά κοντάρια ανέβηκαν στα βράχια και κάρφωναν τα σκουπίδια ακόμη και από σημεία που είχαν σκαλώσει. Μία άλλη ομάδα προηγήθηκε των υπολοίπων και μάζευε όλα εκείνα τα σκουπίδια που μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Ο Δήμος είχε μεταφέρει προσωρινά στις παραλίες κάδους ανακύκλωσης έτσι ώστε να διαχωριστούν απευθείας τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Λυκόπουλα, μαθητές και μαθήτριες δημοτικού με τους γονείς και τους δασκάλους τους και μέλη αθλητικών συλλόγων ακολουθούσαν με το βλέμμα στραμμένο στην άμμο την ώρα που μηχάνημα όμοιο με μπουλντόζα αναμόχλευε την άμμο για να τη σουρώσει από εκατοντάδες αποτσίγαρα.


Το σύνθημα μιας παλιάς διαφήμισης με πρωταγωνιστή το γλάρο, η οποία αναβίωσε και πρόσφατα στην ελληνική τηλεόραση με το γλάρο παππού πλέον και συμβουλάτορα των εγγονών του το θυμόμαστε λίγο πολύ όλοι. Το ζήτημα είναι πόσοι από εμάς το εφαρμόζουμε. Ο γλάρος της δεκαετίας του ‘80 γέρασε λέγοντας «Όχι σκουπίδια όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» και απ’ ό,τι φαίνεται περισσότερη απήχηση έχει η διαφήμιση σήμερα που τα νέα παιδιά δείχνουν το δρόμο στους μεγάλους και τους τραβούν από το χέρι σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Τα παιδιά απαιτούν καθαρές παραλίες και να μην μετατραπεί πάλι ο βυθός σε υποβρύχια χωματερή. Είναι καιρός να εισακουστούν από τους μεγάλους.


skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...