Τρίτη 24 Μαΐου 2011

"Στάση πληρωμών χωρίς την πέμπτη δόση"

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει την πέμπτη δόση του δανείου τον Ιούνιο, η χώρα, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα κατεβάσει ρολά και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε...
στάση πληρωμών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι δεν θα πληρώνονται οι μισθοί, δεν θα πληρώνονται οι συντάξεις, δεν θα πληρώνονται όλες οι δαπάνες του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι τα αποθεματικά που υπάρχουν είναι για μικρό χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, μιλώντας στους Νέους Φακέλους του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα "κλείσει" η διαπραγμάτευση, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη, επειδή η τρόικα πλέον δε βλέπει μόνο το τι έχει γίνει, αλλά και το τι θα γίνει στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την απουσία του Ντομινίκ Στρος Καν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχολίασε ότι είναι πιθανό να έπαιξε ρόλο.
Επανέφερε το θέμα των απολύσεων στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφέροντας ότι "όταν κλείνεις έναν οργανισμό αξιολογείς, και κάποιους μετατάσσεις και κάποιους όχι. Αυτό το έχει πει ο υπουργός Εσωτερικών, το έχει πει ο πρωθυπουργός και είναι μια άποψη με την οποία συντάσσονται οι περισσότεροι. Δεν μπορείς να απορρίψεις ότι κάποιοι δεν απορροφώνται και δεν μπορούν να παραμείνουν (σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών)", παρατήρησε.
Η συζήτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ανέφερε ότι δεν είναι ευχάριστη για κανέναν. "Επιλέξαμε την πολιτική δραστικής μείωσης του δημοσίου. Επιλέξαμε όπου υπάρχουν αναδιαρθρώσεις οργανισμών και φορέων να πάμε σε λογική μετατάξεων", σημείωσε. "Θα κάνουμε περικοπή. Δεν αντέχει το κράτος όλους τους οργανισμούς", υπογράμμισε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολο σημείο και η πορεία που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν είναι δύσκολη και έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά παρόλα αυτά το πρόγραμμα δεν κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις σημείωσε ότι δεν ήταν το βασικό θέμα της αρχής του προγράμματος, γιατί στόχος ήταν αρχικά να μειωθεί το έλλειμμα. "Μπήκαν στο τραπέζι όταν όλοι άρχισαν να βλέπουν το χρέος. Είπαμε θα βοηθήσουμε στο να γίνει βιώσιμο το χρέος όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με αποκρατικοποιήσεις που έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα", σημείωσε.
Σχολιάζοντας το "Ταμείο Δημόσιας Περιούσιας" που θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, επισήμανε ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται από ελληνικό συμβούλιο, αλλά οι εγγυήσεις είναι διαφορετικό ζήτημα. Υπογράμμισε ότι κανείς δε συζητάει το να δοθεί ένα ακίνητο ή ένα νησί για εγγύηση, αλλά είναι άλλο το να δίνεις κάποια μελλοντικά έσοδα.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετήσει η κυβέρνηση ορισμένα από τα οικονομικά μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, αν είναι καλύτερα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το σύνολο των μέτρων που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο θα εκτόξευε πάλι στο 15% το έλλειμμα, αλλά υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε ότι θα ήταν προβληματικές και εκτίμησε ότι δεν οδεύουμε προς τα εκεί. Ωστόσο, αστειευόμενος, είπε ότι "στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα". Ακόμα, χαρακτήρισε αστεία τα δημοσιεύματα για έξοδο από ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε απάγκιο για την Ελλάδα.
Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη οικονομική πολιτική, σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του πως "εάν χρειαστούν και νέα μέτρα, σημαίνει ότι έχω αποτύχει".
Το μεγαλύτερο λάθος του, όπως ανέφερε κάνοντας την αυτοκριτική του, ήταν το γεγονός πως ορισμένες φορές έδωσε την αίσθηση ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα από ό,τι πραγματικά, τονίζοντας ότι τον αφήνει παγερά αδιάφορο το προσωπικό κόστος και η προσωπική του εικόνα. "Όσο με εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός θα κάνω τη δουλειά που πρέπει να κάνω", υπογράμμισε.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...