Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τις βιάζουν γιατί είναι λεσβίες

Την περασµένη Πέµπτη, ένα 13χρονο κορίτσι στη Νότια Αφρική έπεσε θύµα βιασµού ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το σχολείο, στην Πρετόρια. Την Κυριακή του Πάσχα, σε ένα απόµερο σοκάκι, βρέθηκε άγρια κακοποιηµένο το πτώµα µιας νεαρής κοπέλας. Και οι δύο έπρεπε να...
«θεραπευτούν», «να µπουν στον ίσιο δρόµο». Ηταν λεσβίες.
Κρανίο συντετριµµένο, δόντια βγαλµένα, πρόσωπο παραµορφωµένο. Το πτώµα τής 24χρονης λεσβίας Νοξόλο Νογκουάζα, µητέρας δύο παιδιών, έφερε πολλαπλές µαχαιριές από γυαλί. Λίγο πιο πέρα, χρησιµοποιηµένα προφυλακτικά. Ηταν γνωστή για τη δράση της υπέρ των δικαιωµάτων των οµοφυλοφίλων και το περασµένο βράδυ, σ’ ένα µπαρ της περιοχής, είχε λογοφέρει µε µια παρέα ανδρών που ενοχλούσαν τη σύντροφό της.


«Ο θάνατος της Νογκουάζα είναι το τελευταίο κρούσµα µιας σειράς σαδιστικών δολοφονιών οµοφυλόφιλων – ανδρών και γυναικών – και ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου», ανακοίνωσε αµέσως µετά το τραγικό συµβάν η διεθνής οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωµάτων Human Rights Watch – σε αντίθεση µε τα τοπικά µέσα που µετέδωσαν την είδηση µε µικρά γράµµατα.


Η νουθέτηση διά του «διορθωτικού» βιασµού δεν είναι νέο φαινόµενο. Η σεξουαλική βία – περίπου 500.000


βιασµοί τον χρόνο – και ο µισογυνισµός είναι βαθιά ριζωµένες έννοιες στη νοτιοαφρικανική κοινωνία. Σύµφωνα µε οργάνωση που εδρεύει στο Κέιπ Τάουν, 31 λεσβίες έχουν δολοφονηθεί την τελευταία δεκαετία και δεκάδες βιάζονται κάθε εβδοµάδα.


Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φαινόµενο µε αριθµητική ακρίβεια, λόγω της έλλειψης επίσηµων στατιστικών στοιχείων: τα θύµατα σπάνια αναφέρουν στις Αρχές τον βιασµό τους, καθώς η συµπεριφορά των αστυνοµικών απέναντί τους είναι συχνά απαξιωτική. Κάποιοι πιστεύουν ακόµη και ότι τους «άξιζε».


Τα οµοφυλόφιλα ζευγάρια στη Νότια Αφρική έχουν το νόµιµο δικαίωµα από το 2002 να υιοθετήσουν παιδί και από το 2006 να παντρευτούν. Τούτο βέβαια ισχύει στα µεγάλα αστικά κέντρα, γιατί στην περιφέρεια οι λεσβίες είναι καταδικασµένες στην κόλαση. Οι παραδοσιακές συµπεριφορές, φαίνεται, δεν συµβαδίζουν µε το προοδευτικό Σύνταγµα που εγκρίθηκε το 1996 και κατοχύρωνε την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.






Πηγή: “Τα Νέα”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...