Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Διάσωση Ελλάδας ως το 2014

Έως τα μέσα του 2014 θα προβλέπει κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας το νέο πακέτο βοήθειας που πρόκειται να συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Αυτή η συμφωνία επί της αρχής για το νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής, που σύμφωνα με...
πηγές που επικαλείται το Reuters θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, επήλθε στη συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης στη Βιέννη.
Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, που ουσιαστικά θα επικαλύψει το αρχικό "πακέτο" των 110 δισεκατομμυρίων, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών.
Ωστόσο, η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι σε περιορισμένο βαθμό, ώστε να αποφευχθεί ένα "πιστωτικό επεισόδιο".
Οι αρχικές αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν να έχουν καµφθεί, με τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάνσιο να σημειώνει πως αν και η Τράπεζα απορρίπτει µια ευθεία αναδιάρθρωση του χρέους, δεν αντιτίθεται σε κάθε συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα σε µια νέα συµφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι λεπτομέρειες αναφορικά με την εμπλοκή του αλλά και της κατανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστούν πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου.
Η πηγή του Reuters αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων και επισήμανε πως το νέο "πακέτο" διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.
Να σημειωθεί πως οι δανειακές ανάγκες της χώρας ως τα µέσα του 2014 υπολογίζεται ότι αγγίζουν περίπου τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό επιπλέον των 57 δισεκατομμυρίων που αποµένουν να εισπραχθούν από το αρχικό δάνειο.
Το πρόγραμμα, όπως επισημαίνει το Reuters, θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.
Στο μεταξύ, οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα για το Μεσοπρόθεσµο και το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων αναµένεται να ολοκληρωθούν σήµερα Παρασκευή, με την αναφορά για απολύσεις στο δημόσιο τομέα να αποτελεί σηµείο τριβής µέχρι την τελευταία στιγµή.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...