Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Εκτιμήσεις για 1.000.000 ανέργους μέχρι το 2011

Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα αγγίξει το 20% το 2011, φέρνει αλλεπάλληλους τριγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, το οποίο θα απολέσει έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Η ανεργία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο θα εξελιχθεί σε μεγάλη μάστιγα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ μιλούν για μια πενταετία (20102015) κατά την οποία η χώρα θα ζήσει καταστάσεις ανάλογες με εκείνες της δεκαετίας του ’60, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο θα βάζουν λουκέτο οι επιχειρήσεις θα είναι θεαματικός. Αυτό θα επιφέρει τεράστιο κόστος στα έσοδα του ΙΚΑ το οποίο θα χάνει 200 ευρώ από εισφορές ανά μήνα για κάθε εργαζόμενο που απολύεται.

Οι απώλειες εσόδων του ΙΚΑ υπερβαίνουν σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάση Τσακανίκα, το 1,8 δισ. ευρώ. Και από το 2011, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για 1.000.000 ανέργους, οι απώλειές του θα υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Την ίδια στιγμή χάος επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που καθημερινά, επισείοντας εκβιαστικά το μέτρο της απόλυσης, επιβάλλουν μειώσεις αποδοχών και τετραήμερη απασχόληση. Χαρακτηριστικά του μεγέθους της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, το πεντάμηνο του 2010 και μόνο στην Ανατολική Αττική (Σπάτα, Παλλήνη, Λαύριο κ.ά.) επιβλήθηκαν από 355 ελέγχους πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης είναι ότι την περασμένη εβδομάδα μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην κατασκευή πινάκων οικιακού ρεύματος, ζήτησε περικοπές μισθών και όταν οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, απέλυσε 8 άτομα μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές.

Επίσης, επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εξαναγκάζουν σε παραίτηση υπαλλήλους πληρώνοντας την αποζημίωση, το κομμάτι που αντιστοιχεί στο χρόνο ανεργίας και επιδότησης από τον ΟΑΕΔ και μπόνους 3.000-5.000 ευρώ, προκειμένου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να υπογράψουν οικειοθελή παραίτηση, ώστε να αποφευχθεί η καθίζηση των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Ταυτόχρονα τρεις μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν απλήρωτο εδώ και τέσσερις μήνες το προσωπικό. Και καθημερινά βάζουν λουκέτο 2-3 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ εκείνες που αντέχουν πηγαίνουν σε καθεστώς τετραήμερης εργασίας και τετράωρης απασχόλησης. Πρωταθλητές στις περικοπές μισθών και ωρών απασχόλησης είναι τα σούπερ μάρκετ. Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στα Ατλάντικ, που αν τελικά κλείσει, όπως εκτιμάται, θα βγουν στο δρόμο 3.500 εργαζόμενοι. Επίσης πολλά πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών καθυστερούν να πληρώσουν το προσωπικό, ενώ ζητούν και μείωση των ωρών απασχόλησης.

Στα επίπεδα του 1984 επιστρέφει η αγοραστική δύναμη των μισθών

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ που επικρατεί χάος στην αγορά εργασίας, στο Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια περί σύστασης γενικής γραμματείας στο Σώμα επιθεωρητών με πρόσθετες αρμοδιότητες που θα βάλει στο περιθώριο τους όποιους ελέγχους γίνονται, καθώς θα καταστεί ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός με πολλαπλές αρμοδιότητες.

Με την ανεργία να προσεγγίζει ταχύτατα εντός του 2010 το 12%, η αξιολόγηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΙΝΕ των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ για την πορεία των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, μετά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων αποκτά μιαν άλλη διάσταση. Δείκτες όπως η παραγωγικότητα, η σύγκλιση των μισθών, οι επενδύσεις, η κερδοφορία των επιχειρήσεων επιστρέφουν στα επίπεδα του 2004 και του 2006, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών επιστρέφει στα επίπεδα του 1984.

Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Από τον Απρίλιο του 2009 έως και τον Απρίλιο του 2010 χάθηκαν 130.000 θέσεις εργασίας. Βάσει των παραδοχών του Υπουργείου Εργασίας, η μείωση της απασχόλησης το πρώτο εξάμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος αντιστοιχεί σε 110.000 θέσεις εργασίας. Ανάλογη υποχώρηση κατά 110.000 έως 130.000 θέσεις εργασίας αναμένεται και για το 2011 και θεωρείται βέβαιο ότι ο δείκτης απασχόλησης θα κατέλθει στα επίπεδα του 2006.
www.isotimia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...