Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Μία στις 5 ΜΜΕ σκέφτεται λουκέτο

Οκτώ στις 10 μικρές επιχειρήσεις είδαν την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται τους προηγούμενους μήνες ενώ μία στις 5 εταιρείες είναι
πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο τους επόμενους, όπως δείχνει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της πραγματικής οικονομίας
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δημήτρη Ασημακόπουλο και τους εκπροσώπους της εταιρείας MARC, που πραγματοποίησε την έρευνα τον Ιούλιο σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων.
Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Ασημακόπουλος προειδοποίησε ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούν γιατί η οικονομία έχει φτάσει στα όρια «λυγισμού» της. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 20,9% των επιχειρήσεων του δείγματος, που ανάγεται σε 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορεί να βάλει λουκέτο τους επόμενους μήνες. Το ποσοστό είναι διπλάσιο σε σχέση με εκείνο, 11,9%, στην αντίστοιχη έρευνα που έκανε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Μάιο του 2009.
Σε κίνδυνο 300.000 θέσεις εργασίας
Το 23,5% των μικρών επιχειρήσεων, το οποίο εκτιμάται ότι αφορά σχεδόν 200.000 εταιρείες (επί συνόλου περίπου 880.000), δηλώνει δυσκολία συνέχισης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2011. Σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται οι μισθωτοί, οι εργοδότες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ειδικότερα ζοφερές εμφανίζονται οι προοπτικές στον τομέα της απασχόλησης, αφού το 21,9% των μικρών επιχειρήσεων του δείγματος αναγκάστηκε ήδη να μειώσει το προσωπικό του ενώ μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων προχώρησε σε προσλήψεις.
Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 88.000 περίπου θέσεων εργασίας για το α' εξάμηνο του 2010 με μεγαλύτερη ένταση στη μεταποίηση και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος, σύμφωνα με την έρευνα. Ακόμη χειρότερα, 3 στους 10 επιχειρηματίες προβλέπουν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού στο β' εξάμηνο του 2010 και μόλις το 2,8% σε προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι 120.000 θέσεις εργασίας είναι επισφαλείς τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο.
Θέλουν διατήρηση 13ου, 14ου μισθού
Στο μέτωπο των μισθών, οι 4 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν προβλήματα στη διαδικασία της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους αλλά πάνω από 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν έχει χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε περικοπή στον μισθό των εργαζομένων τους. Αυτό καταδεικνύει, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ότι το μισθολογικό κόστος καθεαυτό δεν θεωρείται το μείζον πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Μόνον ο ένας στους 10 επιχειρηματίες επιθυμεί την πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ενώ 8 στους 10 επιθυμούν είτε να παραμείνουν ως έχουν είτε να ενσωματωθούν στους 12 μισθούς. Ομως, μία στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει ήδη αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή ημερών εργασίας.
Για το θέμα της φορολογίας, οι 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι νέες μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ θα έχουν σημαντικά αρνητική επίδραση στον τζίρο τους. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οποιαδήποτε μετάταξη από 11% σε 23% θα έχει συνέπειες ανάλογες «ατομικής βόμβας» σε τζίρο, θέσεις εργασίας, πληθωρισμό και σε τελική ανάλυση στα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 26% των επιχειρήσεων δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση έδρας για φορολογικούς λόγους. Ακόμη, οι 7 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος διατύπωσαν την άποψη ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα επιτείνουν τα προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα ποσοστό προκρίνει ως αποτελεσματική αντίδραση την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο. Αναφερόμενος στο τελευταίο, ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν σκέφτεται να προτείνει κάτι τέτοιο (στάση πληρωμών) στα μέλη της. Τάχθηκε υπέρ της παροχής κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και ζήτησε να αλλάξει κατεύθυνση το ΤΕΜΠΜΕ. *
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...