Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Οριστικά κλειστά Ακρόπολη και Σούνιο

Με κλειστή την Ακρόπολη και το Σούνιο θα περάσει το βράδυ της Πανσελήνου την ερχόµενη Τρίτη, καθώς η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού Γιώργου Νικητιάδη µε την ΠΕΥΦΑ (συνδικαλιστικό σωµατείο των αρχαιοφυλάκων)
απέβη άκαρπη. Ανοιχτοί θα είναι αρκετοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής φαίνεται πως θα παραµείνουν κλειστοί. Σύµφωνα µε... πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ανοιχτοί στην Αττική θα είναι αρχαιολογικοί χώροι στον Πόρο και την Ελευσίνα, επίσης η αυλή του Νοµισµατικού Μουσείου, το Μουσείο Ακρόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος στο λιµάνι της Ζέας. Στην αρχική λίστα που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο περιλαµβάνονταν περίπου 90 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο το υπουργείο δυσκολεύεται, κατά τα φαινόµενα, να οριστικοποιήσει τη σχετική λίστα, καθώς αρχαιοφύλακες που έχουν δεχτεί να εργαστούν δέχονται πιέσεις να υπαναχωρήσουν.

Το ΥΠΠΟΤ είχε ζητήσει κατ’ αρχάς την εθελοντική εργασία των αρχαιοφυλάκων, κατά τη χθεσινή συνάντηση όµως προσέφερε τις προβλεπόµενες από τον νόµο υπερωριακές αµοιβές. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και ζητήθηκαν οι – τουλάχιστον διπλάσιες – αποδοχές της περσινής Πανσελήνου, ύψους 60 ευρώ ανά αρχαιοφύλακα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δηλώνει ότι «το ΥΠΠΟΤ δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασµούς και σε πρακτικές του παρελθόντος υπονοµεύοντας τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει αυτή η κυβέρνηση». Από την πλευρά της η ΠΕΥΦΑ δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι αν οι αρχαιοφύλακες είχαν ερωτηθεί «πολλά θα µπορούσαν να έχουν γίνει», πως «αποφάσισαν µόνοι τους οι αρχαιολόγοι χωρίς να ρωτήσουν κανέναν» και πως «οι αρχαιοφύλακες δεν εκβιάζουν κανέναν, απλώς ζητούν το ίδιο ακριβώς ποσόν που πληρώθηκαν όλα τα προηγούµενα χρόνια». 

TA NEA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...