Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Τσιτσάνης, Ζαμπέτας, Καζαντζίδης, Μπέλλου σε γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ

Αύριο κυκλοφορεί η νέα σειρά γραμματοσήμων που θέτουν σε κυκλοφορία τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μια σειρά που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει «μπεστ σέλερ» ανάμεσα, τουλάχιστον, στο ελληνικό κοινό. 
Πρωταγωνιστές είναι έξι μορφές του νεότερου ελληνικού τραγουδιού, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της λαϊκής μουσικής, μορφές που είναι πασίγνωστες σε κάθε Έλληνα. 
Είναι ίσως η πρώτη φορά που
εκπρόσωποι του λαϊκού τραγουδιού, από τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, τιμώνται σε ελληνικά γραμματόσημα. Ορισμένοι ίσως αντιδράσουν, αν σκεφτεί κανείς πόσες σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού δεν έχουν περάσει καν από το κατώφλι των ΕΛΤΑ, αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, π.χ., ότι ο Τσιτσάνης είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Έξι πρόσωπα, έξι γραμματόσημα. Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Ζαμπέτας, Στέλιος Καζαντζίδης. Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου, φιγουράρουν σε ξεχωριστά πορτρέτα και συνθέτουν τις έξι αξίες της νέας σειράς.
Άξια λόγου είναι η άρτια εικαστική απόδοση και των έξι γραμματοσήμων, έργο του διακεκριμένου ζωγράφου Κώστα Σπυριούνη, ο οποίος έχει δώσει ήδη δείγματα εκλεκτής συνεργασίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καθώς πέρυσι είχε αναλάβει τον σχεδιασμό μιας αντίστοιχης σειράς αφιερωμένης σε αξέχαστους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου. 
Εκείνη η σειρά είχε συζητηθεί πολύ για την εικαστική της ομορφιά και για την επιτυχία του καλλιτέχνη να αποδώσει στη μικρή φόρμα του γραμματοσήμου οικείες και δημοφιλείς μορφές της καλλιτενχικής ζωής.
Ο σχεδιασμός, βέβαια, γίνεται σε μεγάλο μέγεθος αλλά με γνώμονα την ανάγκη προσαρμογής στο μικρό «γραμματόσημο». 
Η  νέα σειρά για το λαϊκό τραγούδι έχει θερμά γήινα χρώματα και καταπληκτική πιστότητα με τα γνωστά πρόσωπα της καλλιτεχνών
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...