Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Πέθανε για τη γη του

Μετά από πολυήμερη απεργία πείνας, ο 49χρονος αγρότης από τη Βενεζουέλα Φράνκλιν Μπρίτο, υπέκυψε τελικά τη Δευτέρα σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καράκας, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των συγγενών του.
Ο 49χρονος είχε προχωρήσει σε αυτού του είδους τη μορφή διαμαρτυρίας, καθώς ήταν αντίθετος με την απαλλοτρίωση μέρους της προσωπικής του γης, την οποία αποφάσισε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες.
Οι γιατροί ενημέρωσαν χθες τη σύζυγό του για το θάνατό του, ο οποίος φαίνεται ότι οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Ελ Ουνιβερσάλ.

"Το εξαντλημένο σώμα του συζύγου και πατέρα μας Φράνκλιν Μπρίτο έπαψε να αναπνέει", αναφέρει η οικογένειά του στην ανακοίνωσή της, στην οποία κάνει λόγο για το θάνατο ενός συμβόλου του λαού της Βενεζουέλας στον αγώνα του για την ελευθερία. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε ευρέως στον Τύπο στης Βενεζουέλας.

Η κόρη του, η Άνχελα Μπρίτο, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο πατέρας της ήταν πολύ εξασθενημένος και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου.

Δεκάδες ήταν οι διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον αγρότη, εναντίον των απαλλοτριώσεων των εδαφών που κρίνονται ότι είναι μη παραγωγικά ή που έχουν δοθεί με παράνομο τρόπο.

Το κράτος είχε πάρει το 2005 τον έλεγχο της ιδιοκτησίας του Φράνκλιν Μπρίτο στο νότιο κρατίδιο Μπολίβαρ. Από τότε ο αγρότης δεν είχε σταματήσει να διαμαρτύρεται, αρχίζοντας στα μέσα του 2009 μια πρώτη απεργία πείνας την οποία διέκοψε το Δεκέμβριο, όταν η κυβέρνηση ανακάλεσε τη διαταγή κατάσχεσης των εδαφών του.

Ωστόσο επανέλαβε την απεργία μερικές εβδομάδες αργότερα, λέγοντας ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Γαιών (INTI) δεν του είχε δώσει την επιστολή που ακυρώνει την απαλλοτρίωση και δεν τον είχε αποζημιώσει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...