Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Υψηλή θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα

Κατά 14% είναι υψηλότερη η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Βοιωτίας, την περίοδο 1999 -2009, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Υγείας της περιοχής.
Το γεγονός αποδίδεται - με επιφύλαξη - και στη μακροχρόνια παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού.
Την περίοδο της ερευνάς καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες, αλλά και του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μελέτη πρέπει να επεκταθεί τόσο χρονικά όσο και τοπικά, δηλαδή σε κοντινές περιοχές ή άλλες περιοχές με παρόμοιες μορφές ρύπανσης.

Η επιδημιολογική μελέτη, συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η υπεύθυνη της έρευνας καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού τόνισε ότι το 14% είναι στατιστικά σημαντικό και μάλιστα το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο το 2009.

Η κ. Λινού επισήμανε δε ότι η πιθανότητα να εμφανίσουν συγκυριακά οι κάτοικοι ορισμένους τύπους καρκίνου είναι 1 της χιλίοις.

Σύμφωνα με την κ. Λινού θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πιθανή αιτία των παρατηρούμενων αυξήσεων στους παραπάνω καρκίνους είναι η επί μακρόν παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό των Οινοφύτων, γεγονός που αποδίδεται στην πρακτική των βιομηχανιών της περιοχής να ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για την απόδοση αιτιωδών σχέσεων, ενώ στη θνησιμότητα από καρκίνο δεν αποκλείεται να έχουν συμβάλει και άλλοι ρυπαντές τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Γιαλούρης πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Οινοφύτων κάλεσε μέσω του ΣΚΑΪ την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να δώσει λύση στο πρόβλημα του Ασωπού.

Ο κ. Γιαλουρής χαρακτήρισε αναμενόμενα τα αποτελέσματα της μελέτης.

Κατά την επόμενη φάση της επιδημιολογικής μελέτης θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις με τους πλησιέστερους συγγενείς των θανόντων από καρκίνους που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση και θα συνεχιστεί η μελέτη νοσηρότητας του Παρατηρητηρίου Υγείας Οινοφύτων στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 2000 άτομα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές κρίνεται σκόπιμο να επεκταθεί η μελέτη τόσο χρονικά (μετά το 2010) όσο και τοπικά σε κοντινές περιοχές ή άλλες περιοχές με παρόμοιες μορφές ρύπανσης.

Οι κάτοικοι των Οινοφύτων εξέφρασαν στο ΣΚΑΪ την έντονη ανησυχία τους για την έρευνα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...