Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Χειρουργικά υλικά

Νέες ανώτατες τιμές για πανάκριβα υλικά ορθοπαιδικών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας. Τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ) θα καλύπτουν για τους ασφαλισμένους τους ως το ποσό που ορίζεται για κάθε υλικό. Τις ίδιες ανώτατες τιμές υιοθετεί σταδιακά και το... Ταμείο του Δημοσίου.
Οι τιμές έχουν τεθεί σε ισχύ από 24 Ιουλίου και άγνωστο για πόσο διάστημα αφού, όπως επανειλημμένως έχουν εξαγγείλει τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, αναμένονται διαγωνιστικές διαδικασίες και για αυτές τις κατηγορίες υλικών.

Η λίστα έφθασε τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές και περιλαμβάνει όλα τα ακριβά υλικά τα οποία κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα υπερτιμολογήσεων και «μαύρες τρύπες» στον χώρο της Υγείας.

Ως το 2007 για τα υλικά ορθοπαιδικών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων ίσχυαν ανώτατες τιμές καθορισμένες με υπουργικές αποφάσεις- στον χώρο των νοσοκομείων ήταν γνωστές ως «τιμές ΦΕΚ». Με αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το 2007, έπαψε η ισχύς αυτών των αποφάσεων. Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι οι νέες τιμές είναι κατά μέσον όρο 30% χαμηλότερες από εκείνες των παλαιών ΦΕΚ. Στο διαβιβαστικό έγγραφο που συνοδεύει τη σχετική λίστα αναφέρεται βέβαια ότι οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ.

Επιπλέον για τα περισσότερα υλικά οι τιμές που έχει συγκεντρώσει το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας είναι ως και 50% χαμηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν φθηνότερα μέσω των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές. Σημαίνει επίσης, όπως εξηγούν οι γνώστες του χώρου, ότι το εύρος των τιμών αλλά και του κέρδους παραμένει μεγάλο αφού οι τιμές σε άλλες χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες.

Ενδεικτικά ένας από τους πιο ακριβούς απινιδωτές της αγοράς που χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κοστολογείται από 24 Ιουλίου 29.240 ευρώ. Η ανώτατη τιμή βάσει του τελευταίου ΦΕΚ (2005) ήταν 34.400 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας, έχει βρεθεί νοσοκομείο που τον αγόρασε το τελευταίο διάστημα 21.600 ευρώ.

Αντίστοιχα η ανώτατη τιμή για ένα από τα ακριβότερα υλικά ενδοπρόσθεσης, τα γνωστά στεντ, που εκλύει φαρμακευτικές ουσίες στο σημείο της στένωσης του αγγείου, φτάνει τα 1.500 ευρώ από 3.000 ευρώ της παλαιότερα δικαιολογούμενης χρέωσης. Στο Παρατηρητήριο το πιο ακριβό έχει αγοραστεί με 1.400 ευρώ.

Για τα απλά στεντ η ανώτατη τιμή διαμορφώνεται στα 500 ευρώ, ως και 1.100 ευρώ λιγότερα από την παλιά τιμή, ενώ έχουν βρεθεί νοσοκομεία που αγοράζουν σήμερα με 450 ευρώ.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν πως όπου το Παρατηρητήριο εντοπίζει φθηνότερες τιμές τα Ταμεία θα τις δικαιολογούν. Παραδέχονται ωστόσο ότι υπάρχουν ακό μη μεγάλα περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους, γι΄ αυτό και το θέμα παραμένει ανοιχτό. Τονίζουν ακόμη ότι χωρίς ηλεκτρονική καταγραφή και αντίστοιχο έλεγχο των υλικών που αγοράζονται και χρησιμοποιούνται σε κάθε χειρουργείο οι δαπάνες των Ταμείων δεν μπορούν να περιοριστούν στον βαθμό που χρειάζεται. Σε αυτό το σημείο «πετούν» το μπαλάκι προς την... Αριστοτέλους υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν διαδικασίες για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των προμηθειών του ΕΣΥ αλλά και των επιλογών που κάνει κάθε γιατρός από το μεγάλο φάσμα παρόμοιων υλικών.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι επιστήμονες του χώρου. «Το κλειδί βρίσκεται στις ενδείξεις χρήσης κάθε υλικού και στις ποσότητες και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Γι΄ αυτό και απαιτείται ισχυρός διοικητικός μηχανισμός και έλεγχος παράλληλα με τον έλεγχο των τιμών» αναφέρει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, διευθυντής στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί του ΕΣΥ εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την αποτελεσματικότητα μιας ακόμη λίστας ανώτατων τιμών. «Αυτό που ζητούμε είναι να εξασφαλίζονται φθηνά και καλά υλικά τα οποία οι πολίτες δεν θα πληρώνουν διπλά και τριπλά. Δεν θα δεχθούμε διαδικασίες που διαιωνίζουν το πάρτι των προμηθευτών στα νοσοκομεία» σχολιάζει ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας- Πειραιά.

Στις ενιαίες διαγωνιστικές διαδικασίες για κάθε είδους υλικά που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία «ποντάρει» η Αριστοτέλους για να κλείσει ένα μέρος από τις «μαύρες τρύπες» του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει διαγωνισμούς για τα ακριβά αυτά υλικά ούτε είχε θεσπίσει ανώτατες τιμές για τα έτη 2008-2009. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως κατά καιρούς αναφέρεται, «η εκτόξευση των τιμών και η αντίστοιχη εκτίναξη των χρεών του ΕΣΥ στα 6,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2005-2009».

Ολα αυτά υπόσχονται ότι θα αλλάξουν με τους νέους διαγωνισμούς που αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο.

Δεκάδες ορθοπαιδικά υλικά εκτός λίστας
Εκτός της νέας λίστας ανώτατων τιμών των ασφαλιστικών ταμείων έχουν μείνει δεκάδες υλικά που χρησιμοποιούνται σε ορθοπαιδικές και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις (βίδες, ήλοι, πλάκες, πλέγματα κτλ.) και τα οποία περιλαμβάνονταν στο παλιό «καθεστώς» των ΦΕΚ.

Από την άλλη, διατηρούνται όλα σχεδόν τα «πακέτα», δηλαδή τα προκαθορισμένα ποσά που καλύπτουν τα Ταμεία για συγκεκριμένες επεμβάσεις και περιλαμβάνουν τα υλικά και τη νοσηλεία των ασθενών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τιμές των παλαιότερων υπουργικών αποφάσεων παραμένουν αμετάβλητες.

Για παράδειγμα, το πακέτο των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία έχει καθοριστεί στα 1.320 ευρώ. Αντίστοιχα, για τις αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς στο ΕΣΥ το πακέτο βάσει υπουργικής απόφασης του 1998 είναι 5.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=349582&dt=21/08/2010#ixzz0xDTjlaPc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...