Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Παρέμβαση ΕΣΕΕ για τα μισθώματα εμπορικών ακινήτων

Έκκληση σε διοικητικά συμβούλια Ιδρυμάτων ΟΤΑ και ΝΠΔΔ να συμβάλουν στην προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανές οι εμπορικές επιχειρήσεις, δίνοντας τους επαρκή χρόνο για τη ρύθμιση οφειλών όσον αφορά στα μισθώματα ακινήτων, απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ .
Με ανοικτή επιστολή της η διοίκηση της ΕΣΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ακαμψία που επιδεικνύουν πολλοί ενοικιαστές στο πάγωμα ή τη μείωση των μισθωμάτων, την ώρα που.. οι αγωγές έξωσης για εμπόρους που βρίσκονται σε καθεστώς επαγγελματικής μίσθωσης. Πληθαίνουν καθημερινά.
«Δεν ζητάμε να χαριστούν ενοίκια, αλλά να δοθεί επαρκής χρόνος να ρυθμιστούν οφειλόμενες και τρέχουσες υποχρεώσεις. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι διοικήσεις των φορέων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» οφείλουν να αποδείξουν τον πραγματικό σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας τους και να επιλέξουν την μόνη κοινωνικά αποδεκτή λύση, που δεν είναι άλλη από την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών με τους ενοικιαστές τους», επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Βασίλης Κορκίδης.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι όσοι επιμείνουν στην επιλογή της έξωσης, θα ζημιώσουν ανυπολόγιστα και τις δύο πλευρές, αφού το πιθανότερο είναι ο επαγγελματικός χώρος να παραμείνει ξενοίκιαστος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Ο αφορολόγητος “αέρας”, που είχε θεσπιστεί σιωπηρά», προσθέτει «δεν υπάρχει πλέον και η άυλη εμπορική αξία των καταστημάτων, τελευταία, έχει εξανεμιστεί».
«Η μείωση των ενοικίων επαγγελματικών χώρων είναι μονόδρομος κι αυτή πρέπει να είναι η επιλογή των Ιδρυμάτων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, ώστε να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στις οικονομικές υποχρεώσεις τους», καταλήγει η επιστολή.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το 70% περίπου των εμπορικών επιχειρήσεων στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα. Το μίσθωμα αποτελεί, ανάλογα με την περιοχή, το 20% - 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του ύψους του μισθώματος στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 
NAFTEMPORIKI.GR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...