Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δήμος Μαραθώνα ζητεί 5,4 δισ. από την Ε.Υ.Δ.Α.Π.

Το ποσό των 5.402.000.000 (!) ευρώ ζητεί με αγωγή - που έχει ήδη καταθέσει - ο Δήμος Μαραθώνα από την Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε., εξαιτίας της μη καταβολής του νόμιμα προβλεπόμενου δικαιώματος υπέρ του δήμου απ’ όπου προέρχονται τα ύδατα που εμπορεύεται!

Σύμφωνα με την αγωγή, που συνέταξε και κατέθεσε ο δικηγόρος Αθανάσιος Κοντοθανάσης, η Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε., προκειμένου να έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται την πώληση πόσιμων ιαματικών ή μη υδάτων, όφειλε να καταβάλει το δικαίωμα υπέρ του δήμου από τον Νοέμβριο του 1999 οπότε και η τότε Ε.Υ.Δ.Α.Π. χωρίστηκε σε Ε.Υ.Δ.Α.Π. παγίων (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και σε Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. η οποία, ως γνωστόν, λίγους μήνες αργότερα εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έως το 1999, η Ε.Υ.Δ.Α.Π. δεν κατέβαλλε το αντίτιμο, καθώς η παροχή ύδρευσης εκλαμβανόταν ως χορηγία από το κράτος και όχι ως εμπορική εκμετάλλευση υδάτων. Από τον Ιανουάριο του 2000, οπότε και έγινε η εισαγωγή στο Χ.Α.Α., η Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. έχει σκοπό – σύμφωνα πάντα με την αγωγή – μεταξύ άλλων και την εμπορία ύδατος, με άμεσο επιδιωκόμενο σκοπό το κέρδος και τη διανομή κερδών στους μετόχους της.

Το δικαίωμα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 0,001 έως και 0,002 ευρώ ανά λίτρο νερού. Στην αγωγή παρουσιάζεται αναλυτικά ο υπολογισμός του τελικού ποσού που ζητεί ο Δήμος Μαραθώνα, ενώ όλα τα στοιχεία που ελήφθησαν υπ' όψιν προέρχονται κυρίως από δημοσιευμένες καταστάσεις της Ε.Υ.Δ.Α.Π.

Μοναδική εξαίρεση της καταβολής του εν λόγω δικαιώματος είναι αποκλειστικά και μόνο για όσα ύδατα προορίζονται για εξαγωγή στην αλλοδαπήν! Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η αγωγή αυτή έχει ισχυρή νομική βάση, η Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. είναι πιθανό να κληθεί να καταβάλει ένα ποσό δεκαπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της, που, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο, έφτασε τα 538.000.000 ευρώ! Η εκδίκαση της αγωγής έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου του 2013.

Πηγή: euro2day.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...