Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Μια νέα απειλή για τη δημόσια υγεία εμφανίζεται περίπου έναν χρόνο μετά τη νέα γρίπη
ΝDΜ-1, ένα επικίνδυνο ένζυμο που έχει την ιδιότητα να κάνει τα βακτήρια υπερανθεκτικά, ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Το γονίδιο αυτό ...
έχει ταξιδέψει από την Ασία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στον Καναδά και οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.
Εως σήμερα, το γονίδιο έχει εντοπιστεί στα βακτήρια Κlebsiella pneumoniae και Εscherichia coli. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι... η λοίμωξη μεταφέρθηκε στον δυτικό κόσμο με ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις στην Ινδία και στο Πακιστάν. Ο κίνδυνος εντοπίζεται και σε έλληνες νεφροπαθείς, που καταλήγουν- ύστερα από μακροχρόνια αναμονή για συμβατό μόσχευμα- σε Κέντρα της Ινδίας για μεταμόσχευση.
Νέο «εχθρό» εντόπισαν οι λοιμωξιολόγοι: το ένζυμο ΝDΜ-1 που έχει την ιδιότητα να κάνει τα βακτήρια σούπερ ανθεκτικά ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, έχει σημάνει παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό. Από την Ασία έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά και παρ΄ όλο που δεν έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα αυτή.
Οι επιστήμονες προσπαθώντας να ξετυλίξουν το νήμα του μυστηρίου για την εξάπλωση του ΝDΜ-1, εκτιμούν πως ευρωπαίοι πολίτες κόλλησαν τα πολυανθεκτικά μικρόβια όταν επισκέφτηκαν την Ινδία και το Πακιστάν για να υποβληθούν σε πλαστικές επεμβάσεις. Κάπως έτσι, ξεκίνησε το «ντόμινο» της λοίμωξης που τρύπωσε στα βρετανικά νοσοκομεία, μολύνοντας τουλάχιστον 50 ασθενείς.
Ειδικότερα, το επικίνδυνο γονίδιο ΝDΜ1 (μεταλλο-β-λακταμάση-1 του Νέου Δελχί) μπήκε πέρσι για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο του δρ Τίμοθι Ουόλς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, όταν νόσησε ένας ασθενής από τη Σουηδία που είχε επιστρέψει προσφάτως από νοσοκομείο της Ινδίας. Ο Ουόλς εξέτασε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα και εντόπισε τα πολυανθεκτικά βακτήρια σε ένα μικρό αλλά ανησυχητικό ποσοστό ασθενών στην Ινδία, το Πακιστάν και τη Βρετανία.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στη βρετανική επιθεώρηση «Τhe Lancet», οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το γονίδιο ΝDΜ-1 θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο από Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στην Ασία και υποβάλλονται σε επεμβάσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ΝDΜ-1 έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται από βακτήριο σε βακτήριο μέσω κυκλικών μορίων DΝΑ που ονομάζονται πλασμίδια. Τα βακτήρια που μπορούν να αποκτήσουν το ΝDΜ-1 μέσω της διαδικασίας αυτής είναι τα λεγόμενα Gram-αρνητικά βακτήρια, συχνή αιτία πολυανθεκτικών λοιμώξεων.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ