Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ύποπτα τα ακουστικά για βαρηκοΐα;

Σε δημοσίευμα του Journal of the American Medical Association που αφορά έρευνα του Δρος Γκάρι Κέραν, Αμερικανού ωτορινολαρυγγολόγου, διαβάσαμε ότι η χρήση ακουστικών σε υψηλή ένταση μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα.
Η επιστημονική ομάδα του Δρος Κέραν συγκέντρωσε 3.000 εφήβους, οι οποίοι εξετάστηκαν από... ωτορινολαρυγγολόγο το διάστημα 1988 - 1994 με σχεδόν 1.800 συνομηλίκους τους που εξετάστηκαν το διάστημα 2005 - 2006. Η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό των εφήβων με απώλεια ακοής εκτινάχθηκε από το 15% σχεδόν στο 20% κατά το μεσοδιάστημα.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η βαρηκοΐα ήταν ελαφριάς μορφής, δηλαδή αρκετοί νέοι αδυνατούσαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να συλλαμβάνουν ήχους των 16 - 24 decibel, όπως είναι το θρόισμα των φύλλων ή η μητέρα που ψιθυρίζει «καληνύχτα» το βράδυ.
Η έκθεση σε υπερβολικά δυνατούς ήχους, κατά τους επιστήμονες πάντα, θεωρείται η κατεξοχήν αιτία που μπορεί να προκαλέσει έστω κι αυτήν την ελαφριάς μορφής βαρηκοΐα, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη χρήση ακουστικών σε υψηλή ένταση.
Οι εταιρείες από τη δική τους πλευρά είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση των ακουστικών. Επί παραδείγματι, η Apple, που φτιάχνει τα iPod, δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ρυθμίσει την ένταση του ήχου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...