Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Εκκενώθηκε χωριό στην Ουγγαρία υπό το φόβο νέας διαρροής τοξικής λάσπης

Απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι 800 κάτοικοι του χωριού Κολοντάρ στην Ουγγαρία, υπό το φόβο νέας διαρροής τοξικής λάσπης, καθώς παρουσιάστηκε νέο ρήγμα στη δεξαμενή. 
Οι Αρχές φοβούνται ότι η δεξαμενή θα καταρρεύσει εντελώς.
Στον τόπο της καταστροφής και ο
πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTΙ, το τμήμα της δεξαμενής στο οποίο σημειώθηκαν ρήγματα παρουσιάζει προβλήματα και τα συνεργεία διάσωσης έκριναν πως το χωριό πρέπει να εκκενωθεί, υπό το φόβο μιας δεύτερης διαρροής.

Οι Αρχές φοβούνται ότι η δεξαμενή θα καταρρεύσει τελείως, αφού παρουσίασε και άλλο ρήγμα.

«Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στις 6 το πρωί, όταν εντοπίσαμε ένα νέο ρήγμα στην δεξαμενή αριθμός 10», διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντιμετώπισης των Καταστροφών Τιμπόρ Ντόμπσον. «Την εκκένωση του χωριού αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Σαντόρ Πίντερ», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως αν κριθεί αναγκαίο θα απομακρυνθούν και οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Ντεβετσέρ.

Στον τόπο της καταστροφής βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, υπουργοί, ο αρχηγός της αστυνομίας Γιόζεφ Χατάλα και ο γενικός διευθυντής των μονάδων κατά των καταστροφών Γκιοργκι Μπακόντι.

Οι περίπου 800 κάτοικοι του Κολοντάρ μεταφέρθηκαν οδικώς στο Αζκα, επίσης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και οι εκπρόσωποι των ουγγρικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.

Το χωριό Κολοντάρ βρίσκεται πολύ κοντά στη δεξαμενή.

Από το δυστύχημα της περασμένης Δευτέρας, όταν έσπασε το φράγμα που συγκρατούσε ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα από την επεξεργασία του αλουμινίου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150 άτομα από τα τοξικά υλικά.

in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...