Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Εν υπνώσει η πληροφορική στην Ελλάδα

Σε έγκυρη δημοσιογραφική ιστοσελίδα διαβάσαμε σήμερα ότι η πληροφορική στη χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση... ύπνωσης, καθώς οι τεχνολογικοί φορείς παρά τις όσες εξαγγελίες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των δικτύων.
 Μέχρι στιγμής μόνο δύο πληροφοριακά συστήματα πρόκειται να συζητηθούν μέσα στον Αύγουστο. Το ένα είναι η ενοποίηση των συστημάτων των δήμων, νομαρχιών κ.λπ. στο πλαίσιο του... «Καλλικράτη», ένα έργο που εκτιμάται ότι θα υπερβεί σε προϋπολογισμό τα 17 - 20 εκατ. ευρώ, και το άλλο είναι η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του ΑΣΕΠ, προϋπολογισμού 2,850 εκατ. ευρώ.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλές εταιρείες πληροφορικής βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του οικονομικού αδιεξόδου, ενώ πολλές μικρές εταιρείες δεν προβλέπεται να αντέξουν άλλα δύο ή τρία «πέτρινα» χρόνια. Σύσσωμος ο κόσμος της πληροφορικής ζητά την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου οι εξαγγελίες και προσκλήσεις να γίνουν διαγωνισμοί και πραγματικότητα...
Οι εργασίες του Αυγούστου
Γι' αυτόν τον μήνα πάντως η προσοχή είναι στραμμένη σε δύο έργα: στην ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των ΟΤΑ στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», και στο έργο του ΑΣΕΠ.
Βασική προϋπόθεση του προγράμματος είναι η συγχώνευση 1.000 και πλέον ΟΤΑ, αλλά κατά γενική ομολογία πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς ο κάθε δήμος αποτελεί μια ξεχωριστή λειτουργούσα διοικητική οντότητα με τις δικές του ιδιαιτερότητες, αλλά και εγγενείς αδυναμίες (π.χ. η έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας, απουσία κατάλληλων συστημάτων, έλλειψη εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού κ.λπ.). 
Παρά τις όποιες δυσκολίες του το εν λόγω πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, γιατί αλλιώς οι δήμοι που θα συγχωνευτούν δεν θα είναι ενοποιημένοι και πληροφοριακά. Δηλαδή, οι πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες των δήμων.
ΑΣΕΠ

Σε διεθνή δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό θα μπει το έργο της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, προϋπολογισμού 2,850 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το έργο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις-προτάσεις τους μέχρι τις 25 Αυγούστου.


Στόχος της διοίκησης είναι μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να έχει διεξαχθεί κι ο διαγωνισμός. 


Αλλά και η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού ανακοίνωσε πρόσφατα τέσσερις νέες εντάξεις πράξεων, συνολικού προϋπολογισμού 12,21 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» για δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και την έκδοση της Πρόσκλησης 23, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Δημόσιων Κέντρων Δεδομένων.


Τα τέσσερα έργα πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του προσεχούς τριμήνου και αφορούν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών για την Ενιαία Μισθοδοσία (Ενιαία Αρχή Πληρωμής), πολυκαναλικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής με το Υπουργείο Οικονομικών, ψηφιακές υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων κλπ.

www.mobile-news.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...