Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μετά την τελευταία καταστροφή, η BP εγκαταλείπει τις βλέψεις στην Αρκτική

Η βρετανική British Petroleum ακύρωσε τα σχέδια για γεωτρήσεις στην Αρκτική, όπου έχει ήδη ξεκινήσει διεθνής κούρσα για την αναζήτηση ορυκτών καυσίμων, καθώς
το Λονδίνο εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολιτική τρέλα» μετά την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Την απόφαση αποκάλυψαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian πηγές στην εταιρεία και αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης που διατηρούν την ανωνυμία τους. Όπως ανέφεραν, ο πετρελαϊκός κολοσσός δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έξω από τη Γροιλανδία.


Η περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Βλέψεις στην περιοχή φαίνεται πως έχουν όλες οι γύρω χώρες -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία.


Την περασμένη Τρίτη, η βρετανική εταιρεία πετρελαϊκής εξερεύνησης Cairn Energy ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου έξω από τις ακτές της Γροιλανδίας, και εκτίμησε μάλιστα ότι η ίδια περιοχή κρύβει κι άλλα αποθέματα υδρογονανθράκων.


Ακτιβιστές της Greenpeace βρίσκονται ήδη στην περιοχή αντιδρώντας στις εργασίες της Cairn.


Η BP φέρεται να εκτιμά ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα να προσπαθήσει να κερδίσει το συμβόλαιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.  «Δεν θα συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό» είπε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.


Την εξήγηση έδωσε ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία συμφωνεί με την BP για την ακύρωση των σχεδίων εκμετάλλευσης: «Με το πλοίο της Greenpeace να παρενοχλεί ήδη την Cairn -μια εταιρεία με άριστο ιστορικό ασφάλειας- όλοι συνειδητοποίησαν ότι θα ήταν καθαρή τρέλα να δώσουμε το πράσινο φως στην BP».


Η εταιρεία δέχτηκε σοβαρό πλήγμα στη δημόσια εικόνα της από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.


Το πλήγμα ήταν τεράστιο και από οικονομική άποψη, καθώς το κόστος για την απορρύπανση της περιοχής και την αποζημίωση των πληγέντων εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...