Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης των δύο F-16

Υπό διερεύνηση είναι οι συνθήκες της σύγκρουσης των δύο F-16, το μεσημέρι της Πέμπτης, ανοιχτά της νήσου Χρυσής (νοτιοανατολικά της Κρήτης). Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δευτερόλεπτα πριν το τραγικό συμβάν τα αεροσκάφη είχαν εμπλακεί σε μία σκληρή αερομαχία, σε οριακές συνθήκες. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο ένας εκ των τριών πιλότων.

Από την έρευνα αναμένεται να διαπιστωθεί εάν υπήρξε έλλειψη επίβλεψης, παράλειψη κανόνων, ατυχής χειρισμός ή τεχνικό πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, και με βάση τις καταγραφές των ραντάρ και τις μαρτυρίες των πιλότων, η σύγκρουση έγινε «σώμα με σώμα», σε ύψος περίπου 700 μέτρων και σε απόσταση 15 μιλίων από την ακτή, ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Η σύγκρουση των δύο F-16 (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, από την 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα Χανίων), που ανήκαν στην ίδια «ομάδα βομβαρδισμού», έγινε στη διάρκεια άσκησης και συγκεκριμένα κατά τη φάση της αποφυγής εικονικών πυρών από την αντίπαλη «ομάδα αναχαίτισης» με ίδιου τύπου αεροσκάφη.

Λίγο πριν τη σύγκρουση, τα αεροσκάφη που συγκρούστηκαν είχαν εξαπολύσει εικονικά πυρά κατά των «εχθρικών» F-16, με τα οποία είχαν εμπλακεί σε μία σκληρή αερομαχία, με ανεβοκατεβάσματα σε οριακές συνθήκες.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του πιλότου του μονοθέσιου αεροσκάφους, ενώ σώοι εντοπίστηκαν οι άλλοι δύο.

Ο ένας εκ των δύο πιλότων υπέστη σοβαρά τραύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο άτυχος 36χρονος σμηναγός δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Υπέστη διάτρηση πνεύμονα, φέρει τραύματα στο κεφάλι και έχει ακατάσχετη αιμορραγία.

Ο δεύτερος χειριστής φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα και έχει κάκωση στον αυχένα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης μεταφέρθηκε και αυτός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύγκρουσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στα Χανιά, όπου εδρεύει η 115 Πτέρυγα Μάχης, βρίσκεται αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι. Η οδύνη μας είναι μεγάλη. Ακόμα ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Τη βαθιά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Συλλυπητήρια για το χαμό του πιλότου, ευχές για ταχεία ανάρρωση των άλλων δύο, καθώς και ερωτήματα για τις συνθήκες του ατυχήματος, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας ταχεία διερεύνηση και άμεσες απαντήσεις.

Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...