Στο διαδίκτυο μεταφέρονται από το 2012 όλες οι υποθέσεις που αφορούν όλα τα στάδια της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χρήστου Καστανίδη κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου.
Το φιλόδοξο ψηφιακό πρόγραμμα, με τίτλο e – justice, έχει στόχο να μειώσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα του πολύπαθου χώρου της Δικαιοσύνης, μέσα από πόρους συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ.
Το ψηφιοποιημένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος θα επιτρέπει πλέον στους δικηγόρους να υποβάλλουν τα δικόγραφά τους στο διαδίκτυο και να παρακολουθούν online την πορεία των υποθέσεών τους, ενώ από την πλευρά τους οι πολίτες θα μπορούν με μια ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης να λαμβάνουν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης που τους αφορά.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται και η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου, στο οποίο θα καταχωρούνταιι όλα τα δεδομένα ποινικού μητρώου από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Η κεντρική βάση με την οποία θα έχουν σύνδεση δικαστικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες κ.λπ., θα διατηρείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο οι πολίτες θα μπορούν ηλεκτρονικά να λαμβάνουν αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου.
Μια άλλη σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο του e-justice είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης και παρακολούθησης του δικογράφου που αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα κακής εξυπηρέτησης, απώλειας χρόνου και υψηλής γραφειοκρατίας.
Παράλληλα, προβλέπεται η ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας, μέτρο που θα συντελέσει στην αύξηση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας της Δικαιοσύνης, αφού οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια.
Τέλος, ηλεκτρονικές υπηρεσίες προβλέπονται και για τις φυλακές της χώρας αλλά και για τους αποφυλακισθέντες με τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Νέος θεσμός για προστασία των ανηλίκων
Σε άμεση εφαρμογή τίθεται πλέον ένας νέος θεσμός, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), που αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο για την προστασία των ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το ΚΕΣΑΘΕΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα εισηγείται στον υπουργό Δικαιοσύνης μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα τηρεί στατιστικά στοιχεία και θα οργανώνει τον εθελοντισμό στη στήριξη των ανηλίκων.
news247