Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ταβερνάκια με 15€: Η κρίση θέλει… σπιτικό φαγητό

Το κλισέ «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» δεν έχει βρει μέχρι στιγμής καλύτερη εφαρμογή από την αυθόρμητη έξοδο για φαγητό –η οποία, άλλωστε, είναι και η παραδοσιακότερη μορφή…
καλοπέρασης που γνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Ίσως επειδή η έξοδος αυτή είναι από μόνη της «καλοπέραση», χωρίς να περιλαμβάνει δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας, ιδιαίτερη οργάνωση ή επιτηδευμένο ντύσιμο. Ίσως, πάλι, επειδή δεν προϋποθέτει κανένα ιδιαίτερο budget. Ακριβώς όπως μπορείς να βγεις για φαγητό με 100 ευρώ, μπορείς να βγεις και με 15.
Κι αν σκέφτεστε ότι το προνόμιο αυτό έχει εκλείψει από την εποχή των γονιών μας, ότι τα παραδοσιακά μαγειρεία είτε απέμειναν σκοτεινά υπόγεια που αποπνέουν γλυκιά ντεκαντάνς είτε εκτοπίστηκαν από τα νέο-ταβερνάκια της κλασσικής κατηγορίας των 20-25 ευρώ, έχουμε πέντε διευθύνσεις που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.
Κανέλα
Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ.: 210 3476320
Όσα νέο-ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό και αν ανοίξουν στο Γκάζι, η Κανέλα θα είναι πάντα στην κορυφή των προτιμήσεών μας. Όχι απλά τιμής ένεκεν, λόγω παλαιότητας, αλλά και γιατί στο πέρασμα των χρόνων και των trends έχει αποδείξει την αξία της, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας και χαμηλά εκείνον της τιμής.
Από τα απλούστατα ξύλινα τραπεζάκια της, τα στρωμένα με τη λαδόκολλα και τα ζωγραφιστά πιατάκια, έχει περάσει όλη η Αθήνα. Κάτω από τις τεράστιες λάμπες της, που θυμίζουν γιγάντιες σαπουνόφουσκες, έχουμε αναλύσει θεατρικές παραστάσεις –η Κανέλα σερβίρει μέχρι αργά, ως εκ τούτου αποτελεί κλασική διεύθυνση για after theatre δείπνο– έχουμε γκρινιάξει για την άλωση του Γκαζιού κι έχουμε επιδοθεί σε celebrity spotting μέχρι τελικής πτώσης.
Πέρα, όμως, από σημείο συνάντησης, η Κανέλα είναι πρωτίστως ένα εξαίσιο νέο-μαγειρείο με σπιτική κουζίνα που παίρνει άριστα σε όλες τις γεύσεις. Ό,τι και αν δοκιμάσετε, αποκλείεται να σας αφήσει με το παραμικρό παράπονο. Εμείς ενδεικτικά έχουμε να προτείνουμε από ορεκτικά τον εξαιρετικό ντάκο, τις γεμισμένες με φέτα πιπεριές, το χανιώτικο μπουρέκι και την φάβα. Στα κυρίως πιάτα ξεχωρίζουμε τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, το κοκκινιστό μοσχαράκι και το λεμονάτο αρνάκι με πατάτες στο φούρνο. Ο δε πουρές πατάτας έχει καταστεί θρύλος, οπότε περιττεύει να τον συστήσουμε ως συνοδευτικό για οτιδήποτε παραγγείλετε.
Ούτε, όμως, και οι λάτρεις των πειραματισμών θα μείνουν παραπονεμένοι. Μπουτάκια κοτόπουλου με μαύρη μπύρα και μανιτάρια, χοιρινό κρασάτο με πολύχρωμες πιπεριές και μπριζόλα χοιρινή με φρέσκια ντομάτα και κάπαρη είναι μερικές μόνο από τις «μοντέρνες» επιλογές του μενού –πάντα μαγειρεμένες με τα καλύτερα των υλικών, και με τον κλασικό, «μαμαδίσιο» τρόπο.
Τα επιδόρπια θα αυξήσουν το budget κατά 4-5 ευρώ, αξίζουν όμως τη θυσία, καθότι είναι όλα ένα κι ένα. Ο κορμός σοκολάτας είναι το best seller, αλλά η πανακότα με γλυκό φιστίκι και το cheesecake με βύσσινο παίζουν εξίσου δυνατά. Η Κανέλα σερβίρει καθημερινά, από τις 14.00 το μεσημέρι μέχρι τις 3.00 το πρωί, ενώ Παρασκευές και Σάββατα ξενυχτάει μέχρι τις 4.00.
Τα 15€ κατ’ άτομο είναι επαρκέστατα για ένα πλήρες γεύμα, εκτός εάν παρασυρθείτε από τους αμέτρητους γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς του μενού και παραγγείλετε πολλά περισσότερα απ’ όσα τελικά καταφέρετε να φάτε –περίπτωση στην οποία παίρνετε πακετάκι για το σπίτι και πληρώνετε, ουσιαστικά, για περισσότερα από ένα γεύματα.
Ιλισσός
Μιχαλακοπούλου 52, Ιλίσια, τηλ.: 210 7244545
Στην πλειοψηφία τους, τα κλασικά μαγειρεία –εκείνα με τα πιάτα ημέρας στη βιτρίνα– όσο υπερέχουν σε γεύση από τις νεο-ταβέρνες τόσο υπολείπονται σε περιβάλλον, σέρβις και ατμόσφαιρα. Το φαγητό είναι υπέροχα σπιτικό, αλλά ο χώρος στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορος. Ο Ιλισσός αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα.


in2life.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...