Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πόσους "Αγανακτισμένους" χωράει η πλατεία;

Αυθόρμητο πολιτικό γεγονός επιχειρούν να προκαλέσουν δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου που έχουν δώσει ραντεβού το απόγευμα, σε κεντρικές πλατείες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να διατρανώσουν την αγανάκτηση τους, στα πρότυπα των Ισπανών Indignados (Αγανακτισμένων).
Από το πρωί της Τρίτης έκαναν την...
εμφάνιση τους στο Facebook σειρά καλεσμάτων για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικές πλατείες.
Αρχικώς αφορούσαν στην πλατεία Συντάγματος, το Λευκό Πύργο και την πλατεία Αγ. Γεωργίου της Πάτρας.
Η πρόθεση συμμετοχής ήταν εξαιρετικά μεγάλη και ώρα με την ώρα αυξανόταν με ταχύτατους ρυθμούς.
Το απόγευμα, περί τις 19:00, "έπεσε" η σελίδα του καλέσματος για το Σύνταγμα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις- από συνωμοσιολογία μέχρι ενδεχόμενο λάθους από το διαχειριστή. Στη θέση της εμφανίστηκαν άλλες σελίδες που έτυχαν αυτομάτως μεγάλης ανταπόκρισης.
Τη σκυτάλη πήραν πόλεις της επαρχίας, πολίτες των οποίων ανάρτησαν στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τα αντίστοιχα δικά τους καλέσματα.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός, πλακάτ ή σχέδιο, και "ο καθείς καλείται να εκφράσει τον εαυτό του".
Το μεγάλο στοίχημα, πλέον, για την "κοινωνία των διαδικτυακών πολιτών" είναι οι χιλιάδες που έχουν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής, να αφήσουν τον υπολογιστή τους και να μεταβούν στις πλατείες. Μάλιστα, ένα από από τα συνθήματα που κυκλοφορούσε στο Ίντερνετ ήταν: "Φέρτε και τον καναπέ σας αν δεν μπορείτε χωρίς αυτόν".
Διακύβευμα για τους διοργανωτές είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα βίας και να μην γίνει πολιτική καπηλεία της συγκέντρωσης.
Στα κάλεσμα της συγκέντρωσης γίνεται λόγος για "ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη", "χωρίς σχέδιο και πλάνο, χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις".
"Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε", σημειώνεται και προστίθεται: "Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία απλών πολιτών και όχι πρωτοβουλία μελών κάποιας οργάνωσης ή οργανισμού".
Το διαδικτυακό αυτό κίνημα είχε άμεσα τεράστια ανταπόκριση, ενώ πολλές ήταν οι συζητήσεις ανάμεσα στους χρήστες του Διαδικτύου για το ποιος καλεί σε αυτή την εκδήλωση, καθώς κι αν κρύβονται πολιτικά συμφέροντα πίσω από το εγχείρημα.


nooz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...