Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μπλόκερ καταδικάστηκε σε 19 χρόνια κάθειρξη

Η ποινή κάθειρξης 19 ετών που επιβλήθηκε σε Ιρανοκαναδό στον οποίο αποδίδεται η έναρξη της χρήσης ιστολογίων από το κίνημα της αντιπολίτευσης στο Ιράν είναι «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Καναδά χθες Τρίτη.

Ο Χοσεΐν Ντεραχσάν, 35 ετών,
καταδικάστηκε στο Ιράν για συνεργασία «με εχθρικές χώρες και προπαγάνδα εναντίον του Ισλαμικού συστήματος», σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ που επικαλέστηκαν δικαστικές πηγές.
Το δικαστήριο τον έκρινε επίσης ένοχο για την «προώθηση αντεπαναστατικών πυρήνων και την προβολή των ιερών και οσίων του Ισλάμ».

«Ανησυχούμε βαθιά για την είδηση αυτής της βαριάς ποινής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον. «Εάν αληθεύει, είναι εντελώς απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

«Ουδείς θα έπρεπε να τιμωρείται οπουδήποτε διότι απλούστατα ασκεί το εγγενές δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης», συνέχισε, και πρόσθεσε ότι «το Ιράν πρέπει να τον αφήσει ελεύθερο».

Το 2001, ο Ντεραχσάν είχε δημοσιεύσει συγκεκριμένες και απλές οδηγίες για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν ιστολόγια στην Περσική γλώσσα. Το 2006, επισκέφθηκε το Ισραήλ, κάνοντας χρήση του Καναδικού του διαβατηρίου. Κατέγραψε τις εμπειρίες του σε περσικά και αγγλικά ιστολόγια, επιδιώκοντας να παρουσιάσει μια εικόνα που διαφέρει από την επίσημη στις δύο χώρες. Συνελήφθη το Νοέμβριο του 2008.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...