Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος φιλοδοξεί από το 2011 κι έπειτα με το «Στρατηγικό Πρόγραμμα Εξέλιξης» και 7 παράλληλες δράσεις να αλλάξει σελίδα, με σκοπό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της αγοράς. «Στόχος του Οργανισμού είναι η ευθυγράμμιση με τον ανταγωνισμό», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη του.
Το «Στρατηγικό Πρόγραμμα Εξέλιξης» είναι ένα...
αναμορφωτικό πλάνο στήριξης, πάνω στο οποίο θα «χτιστεί» ο νέος ΟΤΕ, ο ΟΤΕ που θα είναι ικανός να ανταπαντήσει στις προκλήσεις της αγοράς. Για το εν λόγω Πρόγραμμα μίλησε ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, ο οποίος με επιστολή του στο προσωπικό του ΟΤΕ τόνισε πως «ο ΟΤΕ σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά, με πολιτικές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα κι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Η λύση που έχουμε σχεδιάσει είναι το "Στρατηγικό Πρόγραμμα Εξέλιξης". Πρόκειται για ένα δυναμικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της εταιρείας ώστε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις αυτές».
Δηλαδή, με απλά λόγια, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμέρους στόχους, των οποίων η ολοκλήρωση ή η αποτυχία θα καθορίσει και το μέλλον του ΟΤΕ...
Οι 7 πυλώνες της ανάπτυξης του ΟΤΕ
Όπως αναφέρεται σε πολλές οικονομικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στο «Κεφάλαιο» σε άρθρο της δημοσιογράφου Ρόης Χάικου, η νέα στρατηγική του ΟΤΕ περιλαμβάνει 7 έργα, τα οποία σήμερα βρίσκονται όλα στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, ενώ κάποια από αυτά θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς μέσα στο 2011.
1. Work Force Management: Ο ΟΤΕ θέλει να τονίσει τον τομέα της τεχνικής υποστήριξης, καθώς θεωρείται ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» του.
2. Κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: Ο δεύτερος στόχος της διοίκησης του Οργανισμού είναι τα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, όπως το 13888, να αναβαθμιστούν σε επίπεδο υπηρεσιών, με σκοπό οι καταναλωτές ανά πάσα στιγμή να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους.
3. Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο - Υποδομές: Η άμεση προτεραιότητα του Οργανισμού είναι η ανανέωση και υποστήριξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του, καθώς το πανελλαδικό δίκτυο του ΟΤΕ προσφέρει τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε όλη την Επικράτεια.
4. Δίκτυο καταστημάτων ΟΤΕ - Σημεία πώλησης: Η διοίκηση του ΟΤΕ δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για τα σημεία πώλησης, δηλαδή για το δίκτυο καταστημάτων του, καθώς προωθεί βελτιώσεις τόσο εμφανισιακά όσο και γεωγραφικά. Να σας υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο κ. Παναγής Βουρλούμης από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι κανένα από τα καταστήματα του ΟΤΕ δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά θα γίνουν οπωσδήποτε κάποιες απαραίτητες αλλαγές.
5. Real Estate: Ο ΟΤΕ θέλει να προωθήσει την απελευθέρωση των κτηρίων του, με σκοπό να διατηρηθούν οι απολύτως αναγκαίοι χώροι του.
6. Δίκτυα νέας γενιάς - NGN: Επίκεντρο των νέων επενδύσεων του ΟΤΕ (350 - 450 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια) είναι τα δίκτυα νέας γενιάς (NGN). Τα δίκτυα νέας γενιάς περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τόσο του VDSL (οπτική ίνα μέχρι το ΚΑΦΑΟ) όσο και του διευρυμένου δικτύου οπτικών ινών.
7. Ανθρώπινο Δυναμικό - Transfer Company: Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά 2.000 εργαζομένους, για τους οποίους προβλέπεται ότι θα αλλάξουν πόστα, με σκοπό να καλύψουν πιο στρατηγικές και πάγιες ανάγκες του Οργανισμού.
Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και την επιστολή του Προέδρου του ΟΤΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ για την τροποποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που καλείται εδώ και χρόνια να αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ στο εργασιακό καθεστώς, εξαιτίας «βαρών» του πρώην μονοπωλίου που κουβαλάει.
Ο ΟΤΕ έχει ζητήσει για τη νέα ΣΣΕ:
- Κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων αποδοχών (χρονοεπιδόματα και ωριμάσεις).
- «Πάγωμα» των μισθών για το 2010 και 2011.
- Κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων του ΕΚΠ ΟΤΕ που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό (άρθρα 35 έως 44), και καθιερώνουν προνομιακές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τις άδειες και τους λόγους και τη διαδικασία των απολύσεων/παραιτήσεων του προσωπικού αυτού.
- Τροποποίηση των διατάξεων του πειθαρχικού ελέγχου, προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της διαδικασίας και της ταχύτερης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων.
- Κατάργηση του καθημερινού μισάωρου υπερωρίας των τεχνιτών οδηγών, που είχε θεσπιστεί για την προθέρμανση των οχημάτων.
- Αποζημίωση του χρόνου εργασίας μέχρι 9 ώρες ως υπερεργασίας αντί για υπερωρίας, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της γενικότερης εργατικής νομοθεσίας.
Ο ΟΤΕ δεν θέλει να καθηλωθεί στο 33%, αλλά να ευθυγραμμιστεί με τον ανταγωνισμό και να αυξήσει γρήγορα το μερίδιο αγοράς του, για να επιβιώσει.