Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς έκρυβε, ένας µοναδικός διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα, στην Κρήτη.
«Είναι µια µοναδική ανακάλυψη» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης, σημειώνοντας:
«Πρόκειται για έναν τάφο φοβερά περίεργο στην κατασκευή». «Είναι µια µοναδική ανακάλυψη» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης, σημειώνοντας:
«Σαν πυγολαµπίδες είδαµε σε όλη την επιφάνεια µικρά αποτµήµατα χρυσού, από 0,5 έως 2,5 εκατοστά» συμπλήρωσε ο κ. Σταµπολίδης. «Όταν τελειώσαµε, είχαµε βρει 3.000 κοµµάτια που έχουν αποτυπωµένα τετράγωνα, κύκλους... Καθώς δε ήταν διάσπαρτα παντού, εικάζουµε ότι δεν ήταν ραµµένα πάνω σε ένα ρούχο, αλλά σε ένα σάβανο που κάλυπτε τη σορό από το κεφάλι ώς τα πόδια».
Ο τάφος πιθανότατα ανήκει σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, ηλικίας 22 ώς 25 ετών. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουν οι αρχαιολόγοι, λόγω του πλούσιου σαβάνου αλλά και των λεπτεπίλεπτων αγγείων που βρέθηκαν στο σημείο.
Στον τάφο, όμως, ήταν θαμμένος και ένας άνδρας, του οποίου η ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί. Σε αυτόν φαίνεται πως ανήκουν μία πόρπη και μία σιδερένια αιχµή που εντοπίστηκαν.
«Περιµένουµε να δούµε αν είναι κάτω από 18 ετών, οπότε και δικαιολογείται η ταφή του. Διότι µόνο οι γέροι και οι δούλοι δεν καίγονταν. Οι σοροί των πολεµιστών είναι όλοι καµένοι» εξήγησε ο κ. Σταµπολίδης.
Η μέλισσα
Πέρα από τα 3.000 φύλλα χρυσού, τις 386 χάντρες από φαγεντιανή, χρυσό και ορεία κρύσταλλο που βρέθηκαν στον τάφο, εντοπίστηκε και ένα χρυσό λίλιουµ, 3 εκατοστών, που κρύβει ένα µυστικό. Αν το αντιστρέψουμε θα διαπιστώσουμε πως απεικονίζει µία µέλισσα που έχει πρόσωπο και χαρακτηριστική κόµµωση της εποχής που µοιάζει µε περούκα (δαιδαλική οροφωτή φενάκη).