Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Διχοτόμηση σε «καλό» και «κακό» μέρος της Anglo Irish Bank αποφάσισε η Ιρλανδία


To σπάσιμο σε δύο της Anglo Irish, μίας από τις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες που διέσωσε το 2009 το Δουβλίνο, αποφάσισε την Τετάρτη η ιρλανδική κυβέρνηση για να αποφύγει μία κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.

H χρηματοπιστωτική θα χωριστεί σε έναν οργανισμό μόνο με καταθέσεις και σε έναν δεύτερο, στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα δάνεια -σε μεγάλο μέρος μη εξυπηρετούμενα- της Anglo Irish.

Το ιρλανδικό δημόσιο έχει ήδη διοχετεύσει 23 δισ. ευρώ για την, εθνικοποιημένη πλέον, Anglo Irish, ενώ εκτιμάται πως ο συνολικός λογαριασμός για τους Ιρλανδούς φορολογούμενους θα ανέλθει σε 35 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας).

Το Δουβλίνο θέλει να αποτρέψει την κατάρρευσης της τράπεζας, φοβούμενο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έδιωχνε τους ξένους επενδυτές από τη χώρα και αποτελούσε την αρχή του ντόμινο για τις υπόλοιπες ιρλανδικές χρηματοπιστωτικές.

Το «κακό» μέρος της Anglo Irish, το προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων σε βαρώνους του κτηματομεσιτικού και του κατασκευαστικού τομέα που έχουν εν τω μεταξύ χρεοκοπήσει, θα αναλάβει με περικοπές στα επιτόκια η ΝΑΜΑ, «χρηματοπιστωτικός σκουπιδοτενεκές» που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό στον απόηχο της κρίσης του 2008.

Την Τετάρτη, μετά από πολυήμερες εικασίες για το μέλλον της Anglo Irish, τα spread των ιρλανδικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, διαμορφώνοντας το επιτόκιο των ιρλανδικών δανείων στο 6,05% -το οποίο ξεπερνούν μόνο τα ελληνικό ομόλογα στην Ευρωζώνη.



in.gr, με πληροφορίες από Associated Press
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...